POSJETE Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović u Zagrebu

Grabar-Kitarović čestitala Crnoj Gori

Istaknula kako će tokom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. proširenje biti jedan od prioriteta

Fena
07.06.2019 20:13

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović u službenoj je posjeti Hrvatskoj tokom koje se susreo s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

Plenković je upoznao Darmanovića s prioritetima Hrvatske tokom predsjedanja Vijećem EU-a i najavio održavanje sastanka na vrhu zemalja jugoistoka Europe i EU-a u maju 2020. u Zagrebu.

Predsjednica i Darmanović su bilateralne odnose Hrvatske i Crne Gore ocijenili dobrima, ali su se složili kako je potrebno intenzivirati dijalog između dviju država s ciljem rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja, poput nominacije Bokeljske mornarice na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a i pitanja školskog broda Jadran.

Predsjednica je istaknula kako je vrijeme da se aktivnije pristupi rješavanju ovih pitanja u duhu međusobnog uvažavanja, dobrosusjedskih odnosa te na temelju međunarodnog prava, navodi se u priopćenju iz ureda predsjednice.

Grabar-Kitarović je čestitala Crnoj Gori na proslavi druge obljetnice članstva u NATO-u, kojoj je Hrvatska davala snažnu potporu smatrajući kako je članstvo Crne Gore putokaz ostalim državama u susjedstvu te kako doprinosi stabilnosti cjelokupnog prostora Jugoistočne Europe.

Crnogorski ministar vanjskih poslova je za vrijeme susreta s premijerom izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Hrvatske i Crne Gore unutar NATO-a i naglasio važnost daljnjeg stabiliziranja i integracije zemalja jugoistoka Europe prema članstvu u EU.

Razgovarajući o pristupnom procesu Crne Gore EU-u, Grabar Kitarović je istaknula kako će tokom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. proširenje biti jedan od prioriteta, a Hrvatska je spremna nastaviti pružati pomoć Crnoj Gori kroz prenošenje stečenih znanja i iskustava iz pristupnog procesa, dodaje se u saopćenju iz Ureda predsjednice.

Komentari

NA VRH