CRNA GORA

Đukanović raskrinkao Srpsku pravoslavnu crkvu: Pokušavaju očuvati infrastrukturu "velike Srbije"

Na Balkanu se i dalje vodi teška borba između dvije politike

Milo Đukanović. Vijesti.me

Sl. M. / Vijesti.me

8.6.2019

Srpska pravoslavna crkva (SPC) pokušava čuvati infrastrukturu "velike Srbije", kazao je danas Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista, na izbornoj konferenciji DPS-a. 

On je naveo da je priča o prekograničnim eparhijama suprotna osnovnim principima organizacija pravoslavlja svugdje u svijetu.

- Srpska pravoslavna crkva se služi takvim pričama kako bi čuvala infrastrukturu "velike Srbije" u koju vjeruju. Vjeruju da je Crna Gora greškom postala nezavisna i da će nas vrijeme dovesti do spoznaje te greške i potrebe da se opet okrenemo izgradnji "velike Srbije". Moramo svojom postojanošću, odlučnošću, vizionarstvom da im kažemo da od toga nema ništa, da naše odluke nisu greške, već temeljno promišljene i da njima ispravljamo teške nepravde nanešene Crnoj Gori i generaciji naših predaka. Da na taj način otvaramo jasnu vizuju evropske budućnosti i da nas u tome niko ne može skrenuti - poručio je Đukanović.

Đukanović je naveo da se na Balkanu i dalje vodi teška borba između dvije politike – jedne koju DPS i Crna Gora predvode, a to je evropeizacija ovog prostora, i druga koja pokušava da konzervira stanje zaostajanja Balkana.

On je istakao da Srpska pravoslavna crkva danas pokušava kroz razne forme opstruirati ono što su evropska htijenja i ambicije savremene Crne Gore želeći na taj način očuvati svoj vjerski monopol u Crnoj Gori.

- Stanje u Crnoj Gori je bolje, ali ni ovdje naši protivnici ne jenjavaju, bilo da se javljaju kao opozicija, parapolitičke organizacije, u formi tobože nezavisnih medija, NVO sektora, vjerskih organizacija. SPC pokušava da na taj način ispravlja ono što su, kako to oni misle, kratkovide ovovremene politike odlučile. To saopćavaju vrlo jasno kroz stavove da države nastaju i nestaju, a crkva je starija od svega toga - kazao je Đukanović.

Poručio je i da će predano raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve dopadalo se to nekome ili ne, kao i da će garantirati stvarnu, a ne formalnu slobodu vjeroispovijesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.