POLITIKA

Stefanović: EU ili ne zna ili ne shvata da gubljenje kredibiliteta šteti njoj samoj

Ministar komentirao i razgovor Vučića i Merkel

Arhiv

I.K./Avaz.ba

9.6.2019

Odbijanje Prištine da ukine takse na srbijansku robu je poraz Evropske unije, smatra ministar unutrašnjih poslova te zemlje Nebojša Stefanović

On je u intervjuu za Pink TV izjavio kako Evropska unija ili ne shvata da takva vrsta gubljenja kredibiliteta šteti njoj samoj ili se, ustvari, neke zemlje predstavljaju kao da vrše pritisak na Prištinu da ukine takse, a zapravo joj poručuju da ne mora to učiniti.

Kada je riječ o telefonskom razgovoru predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o dijalogu Beograda i Prištine, Stefanović je kazao kako postoje dva različita kolosijeka, "dvije stvari koje se jasno diferenciraju vezano za sve te razgovore". 

Kazao je Stefanović i kako Vučić vodi dobru i stabilnu politiku koja, kako je naveo, pokazuje da se on bori za Srbe i da Srbija nešto dobije na Kosovu. 

- Imate kontinuirane pokušaje da se kroz razgovore osigura stabilnost, koja je veoma važna ne samo za našu zemlju već i za region, da se osigura mir i više novih investitora. Sve je to preduvjet da bi investitori došli – ističe Stefanović.

Poručio je i kako bi Vučiću puno lakše bilo da vodi drugačiju politiku, koja bi se dopadala svima, koja ne bi donijela neke rezultate državi, ali njemu lično bi donijela političke poene.

Ipak, Vučić se, smatra on, opredijelio za politiku koja nudi rezultate i omogućuje da Srbija svake godina napreduje.

- Nažalost, taj drugi kolosijek možemo čitati kao poraz politike EU na Kosovu. EU se postavila kao garant Briselskog sporazuma, ali nemogućnost implementacije, i ne samo to, već i jasna i nedvosmislena poruka prištinskog rukovodstva koje kaže „ne pada nam na pamet“ da prihvatimo Briselski sporazum, sve što smo tamo potpisali, sve što smo obećali, sve što je garantirano, sad smo se predomislili, od toga nema ništa, poraz je EU – smatra Stefanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.