NJUJORK

Vijeće sigurnosti UN-a danas o Kosovu

Neophodno nastaviti dijalog Beograda i Prištine

Vijeće sigurnosti UN-a. Arhiv

Avaz.ba / Srna / BBC

10.6.2019

Sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu bit će održana danas u sjedištu UN-a u Njujorku.

Na sjednici će biti razmatran izvještaj generalnog sekretara UN-a o radu UNMIK-a za period od 16. januara do 15. maja 2019. godine.

Kako je saopćeno iz srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova, Srbija će tražiti kontinuirano razmatranje pitanja Kosova na Vijeću sigurnosti te ukazati na neophodnost da UNMIK ostane angažiran na provođenju zadatih ciljeva, u nesmanjenom obimu i s neizmijenjenim mandatom.

U najnovijem izvještaju koji će se naći pred Vijećem sigurnosti generalni sekretar ove svjetske organizacije Antonio Guteres (Guterres) izražava zabrinutost zbog tenzija između Beograda i Prištine i apelira da se sve strane uzdrže od zapaljive retorike i provokacija koje bi mogle doprinijeti neslaganju.

Guteres u izvještaju traži i da bez odlaganja budu uklonjene sve prepreke nastavku dijaloga.

On je podsjetio da su takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine još na snazi te napomenuo da od prethodnog izvještaja nije održan nijedan sastanak predstavnika Beograda i Prištine pod okriljem EU, iako su se krajem aprila lideri dvije strane sastali u Berlinu na samitu koji su organizirali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron).

Od posljednje sjednice, održane 7. februara, politička i sigurnosna situacija u ovoj regiji se pogoršala. Kosovska policija je 28. maja na sjeveru Kosova uhapsila 28 ljudi - 20 Srba, sedam Albanaca i jednog Bošnjaka. Srbija je podigla borbenu pripravnost, a Priština saopćila da su hapšenja dio akcije "suzbijanja organiziranog kriminala".

Gotovo izvjesno, na predstojećoj sjednici Vijeća sigurnosti će biti riječi i o ruskom članu UNMIK-a Mihailu Krasnoščekovom, koji je zajedno sa srpskim kolegom iz UN-a Dejanom Dimićem tog dana bio među povrijeđenima i uhapšenima, prenosi BBC.

Zvaničnici UN-a za BBC su rekli da pripadnici UNMIK-a imaju imunitet od bilo kog oblika hapšenja ili pritvaranja.

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu održava se tačno dvije decenije od usvajanja Rezolucije 1244.

Kosovo je u međuvremenu proglasilo nezavisnost, pregovori Beograda i Prištine traju već godinama i ova rezolucija više nema isti značaj, piše BBC, ali analitičari kažu da od njenog usvajanja nije bilo značajnijih diplomatskih pomaka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.