REGION

Ko lobira za Kosovo u SAD

Klinton i Olbrajt: Prednjače na listi

A. Ču. / Avaz.ba

10.6.2019

U tekstu pod naslovom "Decenijama grizu za kosovsku nezavisnost", srbijanski "Blic" piše da nije nepoznato da SAD priznaju nezavisnost Kosova, ali da uloga nekih ljudi u tome odavno nije politička, već zalazi i u sferu ličnih i poslovnih interesa. 

Prvi na listi najvažnijih i najupornih lobista je bračni par Klinton (Clinton). List navodi da su bivši američki predsjednik Bil (Bill) i bivša državna sekretarka Hilari Klinton (Hilary) ostali upamćeni kao jedni od najvatrenijih zastupnika ideje o kosovskoj nezavisnosti.

Zbog toga što su oboje podržali sve poteze prištinskih vlasti, zaključno sa samoproglašenom nezavisnošću, dobili su veliku zahvalnost, koja se, između ostalog, ogledala u ulicama i spomenicima koji nose njihova imena i likove u Prištini.

Kao drugi najistaknutiji lobista označen je bivši šef posmatračke misije OSCE-a na Kosovu Vilijam Voker (William Walker), a sljedeća na listi je Medlin Olbrajt (Madeleine Albright), državna sekretarka SAD u Klintonovoj administraciji. 

Ona, kako piše beogradski dnevnik, iz sve snage podržava kosovsku nezavisnost, tim prije što je njena kompanija "Albright group" stala iza jednog od vodećih mobilnih operatera na Kosovu "Ipko neta", a svojevremeno se špekuliralo da želi kupiti i poštu i telekomunikacije Kosova. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.