SKANDAL

Dačić o incidentnom nastupu u Njujorku: To je bio bezobrazluk, neka mi Čitaku donese historijski spomenik iz 12. stoljeća s Kosova

Ne vole međunarodne organizacije da hapse svoje pripadnike

A. Ču. / Avaz.ba

11.6.2019

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić imao je žestoku konfrontaciju s ambasadoricom Kosova u SAD Florom Čitaku na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Dačić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) naveo da je Čitaku pokušala reći da je Srbija bila kolonijalna sila koja je držala Kosovo stoljećima.

- To je bio bezobrazluk. Kada mi donese jedan historijski spomenik albanskog porijekla iz 13., 14. ili 12. stoljeća s Kosova, da postoji ijedan spomenik iz tog perioda, onda bih mogao reći da su Albanci bili tu u to vrijeme - rekao je Dačić. 

On je kazao da su sve zemlje koje su danas govorile istakle dvije činjenice, a to je zahtjev za ukidanjem taksi kao preduvjet za nastavak dijaloga.

Ne vole međunarodne organizacije da hapse svoje pripadnike, pa makar to bio Rus. Priština sprema napad na sjever Kosova, KFOR mora odgovoriti želi li zaštititi Srbe ili ne. Ako to ne želi, onda je na Srbiji teška odluka da vidi šta će sa svojim narodom i kako će reagirati - riječi su Dačića. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.