REGION

Zbog traženja specijalnog statusa, Srbija šalje inspekciju u Sandžak

BNV se finansira novcem građana

Novi Pazar. Arhiv

Avaz.ba

11.6.2019

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić kazao je kako će poslati inspekciju u Sandžak zbog zahtjeva Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) organima Srbije i Crne Gore za uspostavljanje specijalnog statusa Sandžaka.

- Ovo ne samo da izlazi iz okvira rada Nacionalnog vijeća bošnjačke nacionalne manjine nego je zloupotreba jedne institucije čiji se rad finansira novcem svih građana Srbije - ističe Ružić.

On je za "Politiku" rekao i kako vjeruje da će i drugi organi Srbije, uključujući tužilaštvo, pokazati pojačanu pažnju u vezi s ovim slučajem.

- Umjesto da se late posla koji je u okviru ingerencija nacionalnog vijeća, u ime kojeg i izlaze pred svoje sunarodnjake, oni i dalje koriste to mjesto za privlačenje političke pažnje, očigledno i dalje s ozbiljnim žalom za nekadašnjim foteljama u Vladi Srbije - rekao je Ružić.

Predsjednik BNV-a Esad Džudžo kazao je za "Politiku" da o tom zahtjevu ne zna ništa zvanično i da je pismo rezultat zalaganja jedne grupe vijećnika u Izvršnom odboru s liste "Samopredjeljenje" Selejmana Ugljanina, ali smatra kako je ovo tijelo nadležno da razmatra i pitanja, poput statusa Bošnjaka i Sandžaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće uputilo je jučer državnim organima Srbije i Crne Gore zahtjev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak kao "modela za rješavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.