REGIJA

Božinović: Jačati i ljudske i tehničke kapacitete u borbi protiv ilegalnih migracija

Osim na prijelazu Maljevac, u planu postavljanje ograda i na drugim prijelazima

Ograda na graničnom prijelazu Maljevac

Fena

11.6.2019

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je da je postavljanje ograde na graničnom prijelazu Maljevac na granici s BiH predviđeno Šengenskim katalogom, te da hrvatska policija jača svoje ljudske i tehničke kapacitete kako bi se što učinkovitije borila protiv ilegalnih migracija.

Odvajanje graničnih prijelaza ogradama zapisano je u katalogu Schengenskog aquia, gdje se preporučuje da granični prijelazi budu odvojeni ogradom, prenose agencije Božinovićevu izjavu.

Ponovio je da hrvatska policija više od godinu i po jača sve svoje kapacitete, ljudske i tehničke, kako bi se što učinkovitije borila protiv ilegalnih migracija, a to će činiti i u buduće.

Na pitanje zašto baš taj prijelaz, Božinović je istakao da je u planu postavljanje ograda i na drugim prijelazima. No, na tom prijelazu prije izvjesnog vremena okupila se velika skupina migranata koja je htjela ilegalno ući u Hrvatsku.

- Mi smo nekoliko dana tamo držali jake policijske efektive i sigurno bi nam, u slučaju da se nešto slično ponovi, to pomoglo kako bi smanjili troškove vlastitih resursa - rekao je.

Ministar je odbacio tumačenje kako je postavljanje ograda znak da hrvatskoj policiji nedostaje službenika.

- Mi koristimo kapacitete ovisno o tome kakva je situacija na terenu, imamo dovoljno snaga, a imat ćemo i rezervnu policiju koja će se moći angažirati po potrebi za turističku sezonu i druga područja, uključujući i granice - zaključio je Božinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.