MIŠLJENJA

Majlinda Bregu: Nadam se da će među Evropljanima biti manje podjela

Uprkos brojnim preostalim izazovima, mnogo toga se promijenilo nabolje u regionu od početka rada prethodnika RCC

Majlinda Bregu. Regional Cooperation Council

Fena

13.6.2019

Nije više riječ samo o proširenju već i o ujedinjavanju Evrope, jer je Evropska unija (EU) nepotpuna bez zapadnog Balkana. Ovaj je region geostrateška interesna zona Unije. 

- S druge strane, kao neko ko dolazi iz regiona, željela bih vidjeti da zapadni Balkan preuzme veću odgovornost za regionalnu saradnju da bi zajednički radio i unapređivao naša društva u cjelini - smatra generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na godišnjoj generalnoj sjednici Skupštine Udruženja njemačke privrede za istočnu Evropu sinoć u Berlinu.

To je kazala na panelu posvećenom zapadnom Balkanu, zajedno sa Zoranom Zaevim, premijerom Republike Sjeverne Makedonije, Thomasom Kramerom, članom Upravnog odbora ''Deutsche Telekoma'', i Sabinom Stohr iz ministarstva vanjskih poslova Njemačke, saopćeno je iz RCC-a. 

- Budućnost u Evropi, kako je ja vidim, i nadam joj se u narednih pet godina, obuhvata više ljudi bistrog uma i jasnih vizija. Također se nadam da će među Evropljanima biti manje podjela u pogledu zapadnog Balkana. Zato mi u Vijeću za regionalnu saradnju podržavamo preporuke Komisije da već sada otpočnu pregovori s Republikom Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a na osnovu pojedinačnih zasluga i postignuća, nagrađujući predanost i trud uložen u evropeizaciju. To bi bio snažan vjetar u leđa cijelom regionu, ali i zdrava konkurencija da se intenzivira rad i više učini za njegove građane – rekla je Bregu.

Njemačka poslovna zajednica u potpunosti se pridružila podršci Vijeća za regionalnu saradnju za neodložnim otvaranjem pregovora o pristupanju Evropskoj uniji s Republikom Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.