AKTUELNO Predsjednik Srbije pojasnio stavove generalnog sekretara koje su izazvale burne reakcije u regionu

Vučić: Izjava Selakovića nije prenesena korektno, govorio je o prošlosti, zamolit ćemo Crnu Goru da ne usvaja zakon

Dobio sam analizu predloženog akta za crnogorski parlament i mi ćemo i preko Venecijanske komisije pokušati da zamolimo da se taj akt ne usvoji, pošto nije dobar za srpski narod koji ima svoju crkvu u Crnoj Gori

E. Ma. / Avaz.ba
13.06.2019 13:43

Vučić: U regionalnim medijima sam vidio neku vrstu hajke

Foto: Screenshot

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da izjava njegovog generalnog sekretara Nikole Selakovića o Crnoj Gori nije prenesena na korektan način.

Selaković je u emisiji "Upitnik" Radio-televizije Srbije naveo da je i pravni historičar rekao da je Crna Gora "klasična srpska država, u kojoj i dan-danas, poslije svega, živi 31 posto Srba".

Na pitanje šta to znači da je "klasična srpska država", rekao je da to znači da se Crna Gora "od svog postanja, kao država, dičila srpskim identitetom". 

Vučić je danas pojasnio da je Selaković jasno rekao da ne govori o današnjem stanju, već o prošlosti, i ogradio se da iznosi lični stav. Ukazao je da nije gledao emisiju u kojoj je Selaković govorio, već da je vidio samo vijesti na agencijama. 

- U regionalnim medijima sam, međutim, vidio neku vrstu hajke. Nisu na fer način prenijeli šta je Selaković rekao. Nije istina da je govorio o današnjem stanju, već o prošlosti, i ogradio se da je to njegov lični stav kao pravnog historičara - objasnio je on. 

Vučić je podsjetio da je Crna Gora postala nezavisna 2006. godine, a prije toga su, kako je rekao, vlastodršci u Beogradu, Beogradskim sporazumom, pogazili Ustav.

- S Havijerom Solanom su potpisali Beogradski sporazum i razorili Jugoslaviju, i bez ikakvog referenduma prešli s federacije na konfederaciju. Potom je došlo i do otcjepljenja usljed užasno vođene kampanje iz Beograda, i kao da su mnogi međunarodni faktori učestvovali u dogovoru da se Crna Gora odvoji - rekao je predsjednik Srbije. 

Dodao je da su sposobnosti tamošnjih vlasti bile takve da je samo dvije godine kasnije i Kosovo proglasilo nezavisnost.

- Gubili smo jedno za drugim. Danas mi poštujemo Crnu Goru kao državu i želimo da imamo dobre odnose sa svim njenim građanima - kazao je on.

Dodao je da svako ugrožavanje imovine srpske crkve u Crnog Gori bi neminovno vodilo pogoršanju inače dobrih odnosa dvije zemlje.

- Zato molim vlasti ili većinu u Crnoj Gori da ne podrže predloženi zakon, koji je na to usmjeren - rekao je Vučić. 

On je tako odgovorio na pitanje šta misli o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

- Dobio sam analizu predloženog akta za crnogorski parlament i mi ćemo i preko Venecijanske komisije pokušati da zamolimo da se taj akt ne usvoji, pošto nije dobar za srpski narod koji ima svoju crkvu u Crnoj Gori. To nije nekakva mitropolija ili eparhija, već Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori - rekao je Vučić.

Komentari

NA VRH