REGION

Dačić opet "zakuhava": Crna Gora bi mogla snositi posljedice

Dačić: Zar neko stvarno misli da će zauzeti manastir Ostrog i oteti ga od Srpske pravoslavne crkve

A. Ču. / Avaz.ba

14.6.2019

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić je danas ocijenio da je Vlada Crne Gore "brzopotezno" i na "neprimjeren način" reagirala na molbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, povodom najave usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti, kazavši da je odnos Vučića prema Crnoj Gori prijateljski.

Ovo će izazvati teške posljedice u našim odnosima - rekao je Dačić za RTS o reagiranju Podgorice i pozvao Crnu Goru da "ne ide tim putem". 

Vlada je, reagirajući na molbu Vučića, saopćila da je Crna Gora suverena država koja samostalno kreira svoj zakonodavni okvir, vodeći računa o interesu svakog pojedinca i zajednice u cjelini.

Dačić je rekao da "ovo može da izazove velike probleme, ako zaista dođe do otimanja" objekata Srpske pravoslavne crkve.

- Zar neko stvarno misli da će zauzeti manastir Ostrog i oteti ga od Srpske pravoslavne crkve, od koga da ga otme, od koga da ga uzme? Svima savjetujem da ne idu protiv svetinja, niko nije dobro prošao ko je išao protiv svetinja - rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, Vučić se "ponio časno sa željom da se spriječe sukobi, ako to neko želi uopće slušati".

- Ovo je logičan slijed onog što radi Crna Gora posljednjih godina, pokušava da na antisrpskim stavovima gradi taj neki navodni politički, državni, međunarodni, identitet - smatra Dačić.

On je rekao da se ta zbivanja ipak prije svega tiču SPC-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.