REGION

Tači: Koordinacija SAD i EU može dovesti do sporazuma sa Srbijom

Dijalog treba da se odvija bezuvjetno

Tači: Izuzetno ohrabren. Arhiv

Avaz.ba

14.6.2019

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je u Tirani da bi "maksimalna koordinacija" Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država mogla rezultirati postizanjem konačnog sporazuma o uzajamnom priznavanju Kosova i Srbije.

Tači je prilikom dodjele odlikovanja zaslužnim građanima Albanije koji su doprinijeli nezavisnosti Kosova rekao da je historija Kosova "priča o potpunom lokalnom i međunarodnom uspjehu" jer je, kako je naveo, priznato "od 116 zemalja i primljeno u oko 200 međunarodnih organizacija". 

- Kosovo ima svoje partnere i pristalice, ima svoje prijatelje, ali postoje i protivnici na euroatlantskom putu. Jedna stvar je sigurna, Kosovo ima svoju budućnost u NATO-u i Evropskoj uniji, kreće se sporo, ali odlučno i sigurno - rekao je Tači. 

Prema njegovim riječima, dijalog sa Srbijom treba da se odvija bezuvjetno, u ravnopravnim uvjetima između dvije nezavisne i suverene zemlje. 

Cijenim francusko-njemačku inicijativu u isto vrijeme i izuzetno sam ohrabren zbog pune podrške Sjedinjenih Američkih Država, tako da bi maksimalna koordinacija Evropske unije i SAD mogla uspjeti u postizanju konačnog sporazuma o međusobnom priznavanju - rekao je kosovski predsjednik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.