REGION Šokantan dokument

Srbija će morati priznati Kosovo ukoliko želi u EU: Procurili svi zahtjevi koje Vučić treba odmah ispuniti

Bez odlaganja

Avaz.ba
16.06.2019 12:25

Tači i Vučić: Ponovo će morati sjesti za stol

Foto: Arhiv

Bez odlaganja da se zaključi sveobuhvatni pravnoobavezujući sporazum. To je neophodno kako bi Srbija i Kosovo napredovali na EU putu. Taj sporazum mora riješiti sva otvorena pitanja u skladu s međunarodnim pravom, EU standardima i da doprinese regionalnoj stabilnosti.

Ovaj navod iz Nacrta zaključaka, koji će biti predmet rasprave na sastanku ministara vanjskih poslova EU 18. juna, još je jedna jasna poruka da su dijalog i rješenje kosovskog problema za evropsku diplomatiju i dalje presudni za napredovanje Srbije ka EU. 

Šefovi evropskih diplomatija raspravljat će o prilikama na zapadnom Balkanu i trebali bi usvojiti paket zaključaka o napretku i obavezama zemalja u procesu proširenja. Osim na Srbiju i pitanje Kosova, izvještaj se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i za svaku zemlju regiona bit će paket zaključaka. Sve što se usvoji na ministarskom nivou, potom se treba potvrditi 20. i 21. juna na sastanku šefova država i vlada EU, piše blic.rs. 

Bez odlaganja  

Ipak, posebno će se obratiti pažnja na odnose Beograda i Prištine. Šefovi diplomatija EU će zatražiti ponovno pokretanje aktivnog procesa i dijaloga u što kraćem roku. Za EU status quo je neodrživ, a jedino rješenje je postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa. To je ključni uvjet kako bi Srbija i Kosovo mogli naprijed ka EU.

KLJUČNI ZADACI

Sveobuhvatni sporazum sa Prištinom

Fokus na temeljne reforme

Napredak u oblasti vladavine prava

Nezavisno sudstvo i mediji

Borba protiv kriminala i korupcije

Uskladiti vanjsku politiku

Tagovi

Srbija Kosovo EU
NA VRH