PORUKE

Tači: Glavna tema u Parizu bit će demarkacija između Kosova i Srbije

Niko ne može zamijeniti Evropu, ali je neohodna podrška SAD

Hašim Tači. Tass

Avaz.ba / Fena

17.6.2019

Predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) kazao je da bi predstojeći samit u Parizu početkom jula treba otvoriti put za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

On je napomenuo da niko ne može zamijeniti Evropu koja posreduje u tim razgovorima te istakao kako su odnosi dvije strane toliko krhki da se sporazum ne može postići bez snažne podrške Sjedinjenih Američkih Država.

- Samit o Balkanu u Berlinu krajem aprila nije donio ništa konkretno. Nije bilo koordinacije sa SAD. Nadam se da će na samitu u Parizu početkom jula stvari biti drugačije i da će postojati puna koordinacija između Pariza i Vašingtona - rekao je Tači za francuski "Express".

Tači je kazao i kako vjeruje u pragmatizam i viziju francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) koji je, kako kaže, svjestan situacije i zna da je to važno za Evropu.

- Ako ne možemo stvoriti dobre odnose s Beogradom, nikad nećemo postati članica EU i NATO-a. To je zlatna šansa. Ako propustimo tu priliku, naša djeca će trpjeti posljedice. Naći će se u situaciji zamrznutog konflikta koji bi u svakom trenutku mogao eskalirati - rekao je Tači.

Upitan na kakav kompromis s Beogradom je spreman, on kaže kako je njegov cilj postizanje povoljnog sporazuma, ali priznaje da će to biti teško.

O razmjeni teritorija, kaže, nikad nije bilo razgovora.

- Ali ako dođe do sveobuhvatnog sporazuma, svi znaju da će jedna od glavnih tema razgovora biti demarkacija između Kosova i Srbije. Ovo se pitanje neće moći lako riješiti jer je veoma osjetljivo. Moja namjera je da ne mijenjam granice, već da ih otvorim kao što je svuda u Evropi - rekao je Tači.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.