PORUKE

Johanes Han: Politički kompromis na zapadnom Balkanu mora biti nagrađen

Ponovio je da je Sjeverna Makedonija uradila sve što je od nje traženo i upozorio da bi svako odgađanje adekvatnog EU odgovora na to predstavljalo rizik

Johanes Han. Arhiv

L.Đ./Avaz.ba

17.6.2019

Politički kompromis na zapadnom Balkanu mora biti nagrađen, poručio je Johanes Han (Johannes Hahn), komesar Evropske unije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju uoči sutrašnje sjednice Vijeća EU, prenosi RTS.

U okolnostima u kojima bi Vijeće EU moglo danas ponovo da odgodi odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Sjeveranom Makedonijom i Albanijom, Han je pozvao ministre EU da što prije omoguće pokretanje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i ocijenio da bi to bio važan signal za cijeli region. 

- Ako dođe do ponovnog pokretanja dijaloga između Srbije i Kosova, oni moraju da vide da će investicija u pronalaženje političkog kompromisa biti nagrađena. U suprotnom nemaju podsticaj. Svi treba da shvate koliko je u interesu cijelog regiona važno dati signal jednoj zemlji - poručio je Han.

Ponovio je da je Sjeverna Makedonija uradila sve što je od nje traženo i upozorio da bi svako odgađanje adekvatnog EU odgovora na to predstavljalo rizik. 

On je rekao da, ako jedna zemlja koja je investirala mnogo u evropsku perspktivu, a njeni lideri pokazali hrabrost u postizanju kompromisa ne bude nagrađena za to, onda EU gubi kredibilitet, ali i moć djelovanja u cijelom regionu zapadnog Balkana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.