SRBIJA

"Veliki brat" stiže u Beograd: 1.000 kamera na 800 lokacija

Tehnologija sofisticiranog videonadzora mogla bi se, preko Srbije, "na mala vrata" uvući u Evropu

FP

I.K./Avaz.ba

19.6.2019

Prema pisanju "Foreign Policyja", kineski tehnološki gigant želi prijestonicu Srbije opremiti "Huaweijevim" posebnim kamerama koje prepoznaju lica. 

Ovo bi se trebalo desiti u sklopu projekta "Siguran grad", a "okidač" za sve bila je jedna saobraćajna nesreća otprije pet godina. 

Naime, te 2014. mladić je poginuo u Beogradu u naletu vozila koje se velikom brzinom potom udaljilo s mjesta događaja. Srbijanska  policija mjesecima je tragala za njim i naposljetku su uspjeli ustanoviti da je pobjegao u Kinu. Tamošnjim vlastima poslali su fotografije navodnog počinioca. Šokirali su se kada je odgovor stigao za samo tri dana. 

Kineski policajci uhapsili su vozača zahvaljujući tehnologiji prepoznavanja lica, što je impresioniralo zvaničnike  u Srbiji, piše "Foreign Policy". 

Kineski tehnološki div "Huawei" ovaj je slučaj analizirao u dokumentu o svom projektu sigurnih gradova, koji bi trebao zaživjeti i u Beogradu. 

Kako tvrde, implementacija njihove tehnologije značajno bi ubrzala policijske istrage, smanjila stopu kriminala i umanjila mogućnost organiziranog kriminala. Ideja je, dakako, naišla i na neodobravanje građana i aktivista koji tvrde kako je riječ o kršenju prava na privatnost, zbog čega je studija naposljetku uklonjena s internet-stranica kompanije, no ideja je i dalje vrlo živa. 

Plan je u iduće dvije godine postaviti oko hiljadu sofisticiranih kamera na 800 lokacija širom Beograda, a zadaća će im biti prepoznavanje identiteta snimljenih osoba kao i prepoznavanje registarskih tablica počinioca teških saobraćajnih prekršaja.

Projekt je najavio srbijanski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, čija je želja da ove visokotehnološke kamere pokriju sva važna mjesta u metropoli. No, "Foreign Policy" otkriva kako je još prije Stefanovićeve najave "Huawei" već instalirao oko stotinu kamera na šezdesetak lokacija širom grada u pripremnoj fazi projekta.

Podsjetimo, "Huawei" je već neko vrijeme na meti napada Sjedinjenih Američkih Država koje tvrde da kineska kompanija tehnologiju koristi za špijuniranje i prikupljanje velike količine ličnih podataka. Ne govore pritom kako sličnu tehnologiju koriste i njihove kompanije, no to je neka druga priča. Uglavnom, zabrinutost oko "Huaweijeve" tehnologije sada se širi i Evropom, a "Huawei" ima sve ograničenije potencijale za rast zbog negativnog prizvuka svoje tehnologije, a "Foreign Policy" navodi kako bi Srbija u svemu tome mogla postati pokusni kunić. Naime, na primjeru Beograda moglo bi se vidjeti kako građani reagiraju na ideju da ih se u svakom trenutku može snimiti i prepoznati. 

Udruženja koja se bave ljudskim pravima ističu kako sistem prepoznavanja lica narušava osnovna prava i slobode građana. 

- Tehnologija prepoznavanja lica vrlo je agresivna i prikuplja velike količine biometrijskih podataka građana. Ako nemamo razvijen strogi sistem i legislativu koji bi nadzirali korištenje tih podataka, oni vrlo lako mogu biti zloupotrijebljeni - rekao je Bojan Perkov iz Share fondacije za "Foreign Policy".

Kada je njegova organizacija upitala vlasti u Srbiji kako namjeravaju regulirati to područje odgovoreno im je kako zakoni u tom pogledu još nisu ni doneseni. To nije ohrabrujuće, smatraju aktivisti.

- Veliki slučajevi proboja i krađe ličnih podataka događali su se i zemljama s puno rigoroznijim zakonima o ličnih  podacima - dodaje Perkov.

Analitičari se boje da bi se u Srbiji mogao dogoditi slučaj masovnog "curenja" osjetljivih privatnih informacija. Pozivajući se na zakone o pravu na pristup informacijama organizacije su od beogradske policije zatražile tačne lokacije svih postavljenih kamera, no vlasti su im odbile dati taj podatak rekavši kako je riječ o tajni. Ipak, neki su mediji uspjeli do sada locirati oko 32 "Huaweijeve" kamere.

Za to vrijeme, "Huawei" u cijeloj aferi tvrdi kako su oni samo dobavljač opreme za projekt po narudžbi Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije.

Studija koja je nestala s internet-kompanije navodi i kako se projekt "Sigurnih gradova" trenutno provodi u 230 gradova širom svijeta, od Malte, Turske, Rusije i Ukrajine do Azerbajdžana i Kazahstana. 

Portal podsjeća kako se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prošlog mjeseca sastao s kineskim ministrom javne sigurnosti. Vučić i Zhao Kezhi bili su pritom suglasni da dvije države imaju jako prijateljstvo na pitanjima sigurnosti.

Pa iako su Sjedinjene Američke Države nametnule svojevrsne sankcije "Huaweiju" i pokrenule globalni trgovinski rat, Srbija u njemu ne namjerava sudjelovati već će i dalje surađivati s kineskom tehnološkom kompanijom. "Huawei" u tome vidi svoju priliku za nastavak rasta, pa će svoje operacije dalje usmjeravati prema zemljama kandidatkinjama za članstvo u Evropskoj Uniji, što je Srbija od 2012. Pri tome Kina pruža snažnu podršku Srbiji s kojom dijeli stav kako je proglašenje neovisnosti Kosova bilo neprihvatljivo.

"Foreign Policy" podsjeća i kako je u Srbiji veliki problem nedostatak slobode medija uz sve izraženije autokratske težnje vlasti. Pribojavaju se stoga da bi tehnologija mogla biti iskorištena u loše svrhe, podsjećajući da je Vučić već jednom, u aprilu ove godine, naredio da se specijalnim dronovima snime svi učesnici opozicionih protesta.

- Nejasno je koliko će podataka "Huawei" prikupljati, ali i kako ih vlasti u Srbiji namjeravaju koristiti - rekao je jedan konsultant za regulaciju interneta za "Foreing Policy".

Zaključak je, dakle jednostavan, boljeg mjesta od Balkana za testiranje ovakve tehnologije nema upravo zbog blagih ili čak nepostojećih zakona o zaštiti ličnih podataka. Tako bi se tehnologija sofisticiranog videonadzora mogla preko Srbije "na mala vrata" uvući u Evropu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.