REGION

Tači: EU je nepravedna prema Kosovu, izolacija i stagnacija se moraju zaustaviti

Razočaravajući zaključci Vijeća Evrope pokazuju da su unutrašnja previranja zamaglila viziju evropske porodice

Arhiv

Fena

19.6.2019

Kosovski predsjednik Hašim Tači ocijenio je danas da, kako je naveo, razočaravajući zaključci Vijeća EU pokazuju da su unutrašnja previranja zamaglila viziju EU, koja, kako je ustvrdio, nije uspjela prevazići protekcionistički instinkt i zanemarivanje čitavog regiona, posebno Kosova. 

Mi nismo krivi za unutrašnje probleme EU niti predstavljamo rizik za EU. Prema tome, ne možemo se kvalificirati kao krivi za smanjenje uloge EU u regionu i na Kosovu zbog njenih stalnih neuspjeha - napisao je Tači na svom Facebook profilu.  

On je u svom postu naveo i da je Kosovo očekivalo samo pozitivno reagiranje za kraj nepravedne izolacije naroda Kosova.

Nažalost, EU tretira Kosovo drugačije u poređenju s drugim zemljama, a ta nepravda ne prolazi nezapaženo. Ali ne prolazi nezapaženo ni konstruktivna posvećenost naših državnih institucija u koordinaciji strateških ciljeva u interesu zemlje - kazao je Tači.  

Tači je pozvao institucionalne lidere i lidere parlamentarnih političkih stranaka da razmisle o teškoj situaciji s kojom se Kosovo suočava u ostvarivanju mogućnosti za članstvo u EU i NATO.

Izolacija i stagnacija se moraju zaustaviti. Građani Republike Kosova zaslužuju razvoj i integraciju Kosova u euroatlantske strukture - zaključio je Tači.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.