CRNA GORA Radni ručak s ambasadorima EU

Đukanović: Ključno je naći balans između očekivanja zapadnog Balkana i interesa Evrope

LJ.S./Avaz.ba
19.06.2019 17:54

Milo Đukanović s ambasadorima EU

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, na poziv ambasadora Rumunije, zemlje predsjedavajuće Evropskom unijom Ferdinanda Nagija (Nagy), bio je gost na radnom ručku ambasadora država članica Evropske unije akreditiranih u Crnoj Gori.

Kako je saopćeno iz kabineta predsjednika, Đukanović je naglasio značaj tajminga ovog sastanka u kontekstu jučer usvojenih zaključaka Vijeća za opće poslove EU, nedavno održanih izbora za Evropski parlament i objavljenog izvještaja o napretku zemalja zapadnog Balkana, kao i diskusija o strateškim kretanjima EU i njenog odnosa prema toj regiji.

Đukanović je ocijenio da su zaključci Vijeća ispod onoga što su bila očekivanja zapadnog Balkana, napominjući da bi bolje bilo za stabilnost regiona i Evrope i ekonomskog i demokratskog razvoja da je postignut viši nivo kompromisa.

- Bilans je možda realan izraz onoga kako stanje vidi EU, ali nije u saglasju s onim kako ga mi iz regiona vidimo - kazao je Đukanović, posebno u kontekstu odlaganja odluke o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, i dodao da ovaj region nikada neće biti stabilan bez integracije i ne može doživjeti potreban tempo ekonomskog i demokratskog razvoja.

Stoga je, prema ocjeni Đukanovića, izuzetno važna buduća umješnost evropske politike da nađe balans između onoga što su očekivanja prema Balkanu i Evrope kao globalnog igrača.

- Predsjednik je kazao da je Crna Gora u prethodnih nekoliko godina pokazala evidentan napredak i jasnu strategiju i kontinuirano rastuće kapacitete koji garantiraju da će se ta strategija realizirati. Uz svijest o nemogućnosti savladavanja svih deficita preko noći, Đukanović je naglasio da je Crna Gora uspjela sačuvati multietnički sklad i emancipira zemlju od zavisnosti prema regionu i da danas kao članica NATO-a, na odmaklom putu ka EU dokazuje da je u stanju da se nosi sa svim izazovima - navedeno je u saopćenju.

Komentari

NA VRH