PORUKE

Zaev i Rama: Ne trebaju nam novi radikalizam, nacionalizam i populizam

Nacionalističke snage će ojačati na Balkanu ako ove dvije države ne dobiju zeleno svjetlo za početak pregovora s Evropskom unijom do jeseni

Zoran Zaev i Edi Rama. english.republika.mk

L.Đ./Avaz.ba

19.6.2019

Nacionalističke snage će ojačati na Balkanu ako Albanija i Sjeverna Makedonije ne dobiju zeleno svjetlo za početak pregovora s Evropskom unijom do jeseni, rekli su premijeri tih zemalja Edi Rama i Zoran Zaev za britanski list "Financial Times".

Premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije su upozorili ministre vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije nakon odluke na ministarskom sastanku o odlaganju do oktobra početka pregovora s te dvije zemlje.

Ove dvije zemlje započele su dalekosežne reforme da bi ispunile uvjete EU, ali opozicija u Francuskoj i Holandiji uspjela je odložiti njihov početak pregovora o pristupanju s EU, uprkos pozitivnim preporukama Evropske komisije.

- Ne trebaju nam novi radikalizam, nacionalizam i populizam u našoj zemlji - rekao je Zaev, navodeći da nije važno hoće li dobiti odluku o početku pregovora Evropskog vijeća u junu ili oktobru, ali, ako je to oktobar, neka bude konačno, jer, kako je naveo, bilo je mnogo odlaganja.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da bi to moglo naštetiti EU ako region Balkana koji je okružen zemljama EU nije u potpunosti integriran u blok.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.