SKANDALOZNO

Za ambasadora SAD u Beogradu Draža Mihailović je heroj

Na Twitteru objavio spornu sliku

Aleksandar Vučić i Kajl Skot. Twitter

V. D./Avaz.ba

20.6.2019

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kajl Skot (Kyle Scott) na svom Twitter profilu informirao je javnost da je ugostio Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije.

Povod ovog susreta je, kako navodi, "odavanje počasti saveznicima iz Drugog svjetskog rata, Srbima i Amerikancima" koji su 1944. godine bili dio misije spašavanja "više od 500 avijatičara iz sedam zemalja, uz veliki rizik po vlastite živote i živote svojih porodica, srpski i američki heroji uspjeli su izvesti najveću spasilačku operaciju u modernoj historiji".

Povodom toga Skot je na Twitteru podijelio fotografiju iz tog perioda na kojoj je četnički vojvoda Dragoljub Draža Mihailović, borac za veliku Srbiju i ratni zločinac.

Beogradski Viši sud je prije nekoliko godina rehabilitirao četničkog vođu, čime je poništio presudu kojom je Mihailović u julu 1946. godine osuđen na smrt zbog saradnje s fašističkim okupatorima i strijeljan.

Heri Truman (Harry Trumann) je 1948. posthumno odlikovao Mihailovića "Legijom časti" za spašavanje 500 američkih pilota od nacista, iako su saveznici 1943. otkazali podršku pokretu Draže Mihailovića i priznali partizane za jedinu antifašističku silu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.