REGION Međusobno priznavanje Kosova i Srbije jedino neriješeno pitanje dvije strane

Haradinaj pozdravio otkazivanje sastanka u Parizu: Nema razloga da jedni druge gnjavimo

Nije mu poznato zašto je sastanak odgođen

Srna
21.06.2019 18:01

Ramuš Haradinaj

Foto: Arhiv

Predsjednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj pozdravio je otkazivanje sastanka delegacija Prištine i Beograda koji je trebalo da bude održan početkom jula u Parizu.

- Ne znam zašto je odgođen satanak u Parizu, ali je dobro što je odgođen - rekao je Haradinaj konferenciji za novinare u Prištini.

On je istakao da je poslije sastanka u Berlinu svima bilo jasno da je, kako je rekao, međusobno priznavanje Kosova i Srbije jedino neriješeno pitanje dvije strane, dodavši da Beograd nije spreman da sjedne za sto o tome.

- Nema razloga da jedni druge gnjavimo na nekom sastanku ukoliko nismo spremni za sporazum o međusobnom priznavanju u postojećim granicama - kaže Haradinaj.

U pariskim diplomatskim krugovima ranije danas potvrđeno je da je definitivno otkazan susret zvaničnika Beograda i Prištine, koji je 1. jula trebalo biti održan u Parizu u organizaciji Njemačke i Francuske.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer je najavio tu mogućnost rekavši da "postoji 99 posto šansi da do dugo najavljivanog susreta ne dođe, jer albanska strana praktično opstruira nastavak bilo kakvih pregovora".

U okviru priprema za susret, jučer se i Marko Đurić u Berlinu sreo s predstavnicima Prištine, koji nisu željeli da razgovaraju o ukidanju taksi na robu iz Srbije, a što je glavni uvjet da bi se otkočio pregovarački proces.

Susret u Parizu trebalo je da bude drugi pokušaj približavanja stavova Beograda i Prištine "pod palicom" Angele Merkel i Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), pošto se već jedan sličan susret održao prije mjesec dana u Berlinu.

Komentari

NA VRH