REGION

Vučić nesretan, Tači pozvao Evropsku uniju i SAD da urgiraju

Zastoj u dijalogu i otkazivanje samita označavaju korak unazad

Aleksandar Vučić i Hašim Tači. EFA

Sl. M. / Avaz.ba

22.6.2019

Odlaganje sastanka u Parizu nije poraz Njemačke i Francuske, već teška situacija za sve, ocijenio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. On je okrivio Kosovo da namjerno destabilizira političku situaciju, jer zna da "Srbija sada živi svoje najbolje vreme i želi još više da napreduje".

- Naš odgovor je - da, nama se žuri, jer ubrzano napradujemo, ali to ne znači da možete ponižavati Srbiju i nipodaštavati njene nacionalne interese - poručio je Vučić.

On je kazao i kako nije sretan što je sastanak otkazan, za razliku od Ramuša Haradinaja (Ramush), koji je, kako navodi Vučić, "očigledno želio na svaki način staviti do znanja Amerikancima da je on taj koji želi da SAD odlučuje o svemu, a ne Francuzi i Nijemci", prenose srbijanski mediji izjavu Vučića iz Minska.

S druge strane, predsjednik KosovaHašim Tači (Hashim Thaci) je na svom zvaničnom Facebook profilu napisao kako su mu "evropski partneri javili da sastanak u Parizu definitivno neće biti održan", navodeći kako su brze, nekoordinirane i pogrešno donošene odluke i postupci kosovskih institucija ozbiljno su ugrozili poštovanje i podršku zapadnih partnera".


- Kao posljedica toga, naši međunarodni partneri, nažalost, danas vide Kosovo odgovornim za blokiranje dijaloga, zbog neuspjeha zakazanog sastanka u Parizu i odlaganja odluke o liberalizaciji viznog režima za naše građane - napisao je Tači.

On je naveo i kako zastoj u dijalogu i otkazivanje samita u Parizu označavaju korak unazad za evropsku budućnost, te pozvao EU i SAD da ne zaustavljaju svoje napore za nastavak dijaloga i postizanje mirnog sporazuma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.