REAKCIJE

Dačić: Otkazivanje pariskog samita jeste nečiji poraz, ali najmanje zvaničnog Beograda

Oni su mu u zamjenu da ukine takse, ponudili da Kosovo dobije viznu liberalizaciju i da pomognu na putu ka EU, kazao je Dačić

Dačić: Ne očekuje skori nastavak dijaloga između Beograda i Prištine. Arhiv

Avaz.ba

23.6.2019

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da otkazivanje samita u Parizu, na kome je trebalo da se razgovara o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, jeste nečiji poraz, ali najmanje zvaničnog Beograda i da je to jedino dobro u tom slučaju.

Dačić je naveo za  TV Pink da je rano reći kada će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen i kakav se slijed događaja može očekivati.

Upitan je li otkazivanje sastanka u Parizu poraz Francuske, Njemačke i velikih sila, Dačić je rekao da je predsjednik Kosova Hašim Tači tačno definirao situaciju izjavivši da je to poraz za Kosovo.

On kaže da je samit u Parizu odložen jer francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) nije želio dozvoliti da mu premijer Kosova Ramuš Haradinaj "udari šamar", kao što je u Berlinu ponizio njemačku kancelarku Angelu Merkel i Makrona.

- Oni su mu u zamjenu da ukine takse ponudili da Kosovo dobije viznu liberalizaciju i da pomognu na putu ka EU. Haradinaj ih je pitao ko će to njemu garantirati. Htio je kazati da mu treba malo jači garant nego što su oni - rekao je Dačić.

On je napomenuo da nema mnogo tuge ni u Briselu ni u Vašingtonu zbog otkazivanja samita u Parizu, što, kako je ocijenio, govori da SAD vide kao dokaz da se bez njih ne može ništa završiti.

Dačić je rekao da ne očekuje skori nastavak dijaloga jer se evropski lideri bave drugim temama, a jedna od glavnih je izbor funkcionera vodećih institucija u EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.