HRVATSKA

Akcija kod Visa: Šokirat će vas čime sve ljudi zagađuju more

Nekoliko tona izvađenog otpada i smeća nije zanemarivo, ali pravi cilj eko-akcije je poticanje odgovornijeg ponašanja građana

Akcija trajala dva dana. Jutarnji.hr/Hanza media

A. Ču. / Avaz.ba

24.6.2019

Proteklog vikenda na otoku Visu obavljena je „Ekološka akcija: Zajedno za bolje viško more“. 

Iz uvale su izvađeni: četiri kamionske i desetak autoguma, jedan veliki akumulator, stotinjak metara čeličnih sajli i 40 vreća sitnog otpada, koje su zbrinuli radnici komunalnog poduzeća ''Gradina''. 

Sljedeći dan nastavilo se čistiti podmorje u viškoj uvali. Učestvovalo je 25 ronilaca i volontera na obali. Akcija čišćenja obuhvatala je područje od trajektnog pristaništa do carinskog mola uzduž viške rive. Za izvlačenje krupnog otpada koristili su se ronilački padobrani, kuke, ali i viljuškar.

Situacija s otpadom na ovakvim prometnim, poluzatvorenim, mikrolokacijama, naravno, nije zadovoljavajuća. Nakon ovakvih akcija, niko ne očekuje da je podmorje potpuno očišćeno, ali je edukativni efekt nemjerljiv. Strani i domaći prolaznici se sa zanimanjem pratili akciju i objašnjavali djeci čemu su služili predmeti izvađeni iz mora, piše "Jutarnji list".

Nekoliko tona izvađenog otpada i smeća nije zanemarivo, ali pravi cilj eko-akcije nije samo čišćenje nego i edukacija građanstva, poticanje odgovornijeg ponašanja i ukazivanje na sve veću opasnost od zagađenja. Pravi cilj je djelovanje na svijest te sprečavanje zagađenja, a tek onda sanacija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.