REAKCIJE

Svjetski jevrejski kongres ogorčen na hrvatske vlasti: Zašto se prikriva uloga NDH u stradanju Jevreja

Uvijek postoji velika vrijednost odavanja počasti svim žrtvama holokausta, no novi spomenik grada Zagreba iskrivljavanje je historije

Izgled spomenika. Tportal

A. Ču. / Avaz.ba

24.6.2019

Reagirajući na najavu izgradnje spomenika žrtvama holokausta u Zagrebu, oglasio se Svjetski židovski kongres (WJC) osuđujući tu ideju kao pokušaj prikrivanja uloge NDH u zločinima. 

Pozvao je predstavnike Grada Zagreba da odustanu od ideje, a hrvatske vlasti optužio da opet ulažu napore u prikrivanje monstruoznih zločina ustaša stvaranjem lažnog dojma da je samo nacistička Njemačka odgovorna za užase holokausta.  

- Svjetski jevrejski kongres pridružuje se svojoj zajednici u Hrvatskoj u osudi odluke zagrebačke Skupštine o podizanju spomenika za šest miliona židovskih žrtava holokausta kojom se bezočno ignorira aktivna uloga Nezavisne Države Hrvatske za vrijeme ustaškog režima u počinjenju tih zločina tokom Drugog svjetskog rata - navodi se u saopćenju.

Predsjednik WJC-a Ronald S. Lauder rekao je da vlasti u Hrvatskoj kontinuirano pokušavaju izmijeniti povijest i osloboditi ustaški režim neupitne umiješanosti u okrutna masovna ubistva Jevreja, Roma i etničkih Srba u razdoblju od 1941. do 1945. 

- Uvijek postoji velika vrijednost odavanja počasti svim žrtvama holokausta, no novi spomenik Grada Zagreba iskrivljavanje je povijesti i predstavlja uvredu sjećanju na muškarce, žene i djecu koji su bili žrtve ustaša i njihova vođe Ante Pavelića. Hrvatske vlasti opet ulažu sve napore da prikriju monstruozne zločine ustaša stvaranjem lažnog dojma da je samo nacistička Njemačka odgovorna za užase holokausta.

Ne može se govoriti o holokaustu u Hrvatskoj bez ukazivanja na centralnu ulogu ustaškog režima u donošenju i provođenju rasnih zakona kojima su Jevreji, Romi i etničkih Srbi izloženi progonu, mučenju i smrti. U dodatku na javno odavanje počasti žrtvama Hitlerova rata protiv Jevreja, Hrvatska mora posebno odati počast žrtvama ustaškog režima - poručio je Lauder. 

- Pozivamo zagrebačku Gradsku skupštinu da odustane od svojih planova za taj spomenik i započne ispočetka, ovaj puta u punoj koordinaciji s lokalnom jevrejskom zajednicom - navodi se u saopćenju Svjetskog jevrejskog kongresa, međunarodne krovne organizacije koja predstavlja jevrejske zajednice u 100 zemalja. 

Svjetski jevrejski kongres referira se na izjavu Jevrejske općine Zagreb i njenog predsjednika Ognjena Krausa, koji je u srijedu kazao da je ta odluka Gradske skupštine ''sramotna'' i da ima cilj prikrivanje istina o stradanjima Jevreja u NDH te da je spomenik svim žrtvama holokausta s razlogom postavljen u Berlinu. 

Jevrejska općina Zagreb pritom je napomenula da je sugerirala podizanje spomenika žrtvama holokausta u NDH kojim bi se izrazio pijetet stradalima na ovim prostorima te bi podržala i podizanje spomenika svim žrtvama rasnih zakona NDH, Romima, Srbima i Jevrejima, antifašistima te protivnicima ustaškog režima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.