REAKCIJA

Rama: Opozicija provodi spektakularno političko samoubistvo

Edi Rama. Agencije

Avaz.ba

25.6.2019

Premijer Albanije Edi Rama kazao je da ne postoji ni najmanja šansa da izbori ne budu održani 30. juna, prenosi portal a1on. 

On je reagirao na izjavu predsjednika Ilira Mete o tome da je nakon njegove uredbe o odlaganju lokalnih izbora u toj zemlji svaki pokušaj da se oni provedu imaginaran.

Govoreći o stavu šefa albanske države da nije smio dozvoliti održavanje izbora na kojima bi, zbog bojkota opozicije, učestvovala samo jedna partija, Rama je rekao da oni koji žele biti izabrani treba da se prijave za učešće na izborima.

- Odluka opozicije da ne učestvuju na izborima je spektakularno političko samoubistvo, ali mi ne možemo ništa po tom pitanju da uradimo. Nema šanse da se dogodi ono o čemu oni pričaju, odnosno ja nisam spreman za takmičenje, pa ti nećeš ući na stadion. Najvažnije za nas je da provedemo ovaj proces na korektan način. Svako ima izbor da odluči želi li da se prijavi za učešće na izborima ili ne - istakao je Rama.

U vezi s procedurom o opozivu predsjednika Mete, on je kazao da ta procedura treba da se realizira do kraja, a Metino odlaganje izbora nazvao je "institucionalno-ustavnom nesrećom“.

Albanski predsjednik Ilir Meta je prije dvije sedmice poništio uredbu o održavanju lokalnih izbora u toj zemlji, zakazanih za 30. juna, navodeći da je takvu odluku donio zbog masovnih protesta opozicije i potencijalne opasnosti za izbijanje građanskog sukoba.

Ujedinjena albanska opozicija, s Demokratskom partijom Ljuljzima Baše na čelu, ponovila je svoj stav da neće da učestvuje na izborima te da će nastaviti da se bore protiv Edija Rame i njegove vlade.

Centralna izborna komisija u Albaniji, i pored odluke predsjednika o odlaganju izbora, nastavila je s procesom pripremanja izbora, dok je vladajuća koalicija "Alijansa za evropsku Albaniju", predvođena Edijom Ramom, nastavila s predizbornom kampanjom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.