PORUKE

SAD neće mijenjati format pregovora: Dogovor Beograda i Prištine do narednog proljeća

Kosovo mora ukinuti takse

Metju Palmer. Arhiv

Agencije

28.6.2019

Srbija i Kosovo se moraju vratiti za pregovarački sto, prije lokalnih izbora u Srbiji, poručio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer (Matthew Palmer).

- Izbori u Srbiji su vjerovatno sljedećeg proljeća i važno je prije toga nastaviti pregovore, jer izborni ciklus to otežava - istakao je Palmer u intervjuu za BBC.

Prema njegovim riječima, Priština treba ukinuti takse i nastaviti dijalog s Beogradom.

Kako prenose srbijanske agencije, Palmer nije direktno odgovorio na pitanje može li ovaj ili sljedeći Vidovdan ponovo biti historijski kada je riječ o pitanju Kosova.

- Nadam se da dvije strane mogu postići dogovor o punoj normalizaciji i da će se to desiti što prije, ali ne bih davao neke vremenske okvire za to - istakao je Palmer.

On je kazao i kako sve zavisi od toga koliko će obje strane biti spremne da nastave tim putem - prvo da se vrate pregovorima, a potom postignu sporazum.

Palmer je naveo da su SAD tu kao partner koji podržava proces i učinit će sve da ohrabre i omoguće postizanje dogovora.

- To je njima u interesu, a u interesu je i cijelom regionu, EU i SAD - kazao je Palmer.

On je rekao i kako se format pregovora vjerovatno neće mijenjati i da Vašington ni na koji način nije utjecao na odlaganje sastanka u Parizu.

 - Amerika podržava taj proces, mi nismo dio pregovora, ali podržavamo dijalog koji predvodi EU od samog početka - naveo je Palmer.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.