REGION

Edi Rama dobio podršku: EU i SAD priznaju 30. juni kao datum održavanja lokalnih izbora u Albaniji

Politička kriza dodatno produbljena

Edi Rama. Arhiv

Avaz.ba / Fena

28.6.2019

Delegacija Evropske unije u Tirani pozvala je albanske političke stranke da ne blokiraju glasanje na lokalnim izborima, koji će biti održani u nedjelju. I službeni Vašington je poručio da su izbori u Albaniji 30. juna.

Prema objavi postavljenoj na Facebook stranici evropske misije u Tirani, građani trebaju iskoristiti svoje prava glasa na miran i regularan način.

- Imajući u vidu održavanje lokalnih izbora 30. juna 2019. godine, neophodno je građanima omogućiti da ostvare svoje građansko pravo. Direktna odgovornost svih političkih stranaka je osiguranje neometanog glasanja - navodi se.

EU naglašava da je svaka nasilna akcija ili bilo kakva forma poticanja na nasilje apsolutno neprihvatljiva u bilo kakvim okolnostima.

- Sve političke stranke trebaju pokazati suzdržanost i odustati od provokativne retorike. Tok glasanja će pratiti međunarodna misija predvođena OSCE-om, koja uključuje i posmatrače iz nekoliko članica Unije - navedeno je u saopćenju Misije EU u Albaniji.

Pozivaju sve albanske stranke da se vrate dijalogu što prije, kako bi se prevazišla aktuelna politička situacija.

- Sve stranke trebaju se uključiti u pravi dijalog što je prije moguće, u cilju napora prema konsolidaciji napretka koji je postignut u Albaniji na putu ka EU - zaključuje se u saopćenju.

Prethodno su se oglasile i Sjedinjene Američke Države, poručivši kako priznaju 30. juni kao datum održavanja lokalnih izbora u Albaniji.

Politička kriza dodatno je produbljena nakon što je predsjednik Ilir Meta dekretom lokalne izbore pomaknuo na 13. oktobra.

Premijer Edi Rama to je odbio, uz poruku da će biti održani 30. juna, kako je propisao Parlament. Opozicija će bojkotirati nedjeljne izbore te poručuje: "Ako se oni održe, prijete nam građanski sukobi."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.