REGION

Sve zbog Kosova: Ivica Dačić tvrdi da u SAD mijenja političku sliku

U Kolumbiji razgovarao s predstavnicima dvadesetak država

Ivica Dačić. Arhiv

Avaz.ba / Srna

29.6.2019

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je kako je prisustvo Srbije na američkom kontinentu važno za pitanje Kosova, odnosno ako želi da u najboljoj mogućoj mjeri zaštiti svoj nacionalni i državni interes.

Dačić, koji je u Bogoti prisustvovao zasjedanju Generalne skupštine Organizacije američkih država, rekao je kako je od 35 zemalja američkog kontinenta Srbija uspjela da promijeni političku sliku, te da trenutno 19 zemalja nije priznalo nezavisnost Kosova, a 16 jeste.

On je dodao da je rezultat napora bio taj da su Surinam, Grenada i Dominika suspendovale, odnosno poništile odluku o priznavanju "jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti".

- U tom smislu su i svi naši sastanci i naše prisustvo na američkom kontinentu od velikog značaja za održavanje kontakta i razgovore s prijateljskim zemljama - rekao je Dačić-

On je naveo kako je u Kolumbiji razgovarao s predstavnicima dvadesetak država, te ocijenio da su to sve bili dobri razgovori, te da je siguran da će rezultat biti "veoma pozitivan kada je riječ o Kosovu".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.