REGIJA

Rama poručio opoziciji: Vaše ideje su nas 30 godina držale kao taoce, zadat ćemo vam finalni udarac

Sutra lokalni izbori u Albaniji

Albanski premijer Edi Rama. Arhiv

N. Če. / Avaz.ba

29.6.2019

Albanski premijerEdi Rama poručio je da će opozicija sutra na lokalnim izborima u toj zemlji dobiti "finalni udarac" koji će, kako kaže, označiti kraj politike koja je držala albansku državu kao taoca 30 godina, prenose mediji.

Izborna koalicija "Alijansa za evropsku Albaniju", koju predvodi Socijalistička partija Edija Rame sinoć je u albanskom gradu Valona održala završni miting uoči lokalnih izbora u nedelju, 30. juna.

Rama je također upozorio odlazeće gradonačelnike iz opozicione Demokratske partije da ne slušaju naređenja njihovog partijskog šefa Ljuljzima Baše.

- Uprkos njihovim naporima da blokiraju općinska izborna tijela, to im neće uspjeti - rekao je Rama.

On je rekao da su opozicione Demokratska partija i Socijalistički pokret za integraciju postale nasilničke organizacije, a nije poštedio kritika i ironije ni predsjednika Albanije Ilira Metu.

- Nismo vidjeli da se predsjednička rezidencija pretvorila u epicentar jedne imaginarne revolucije, a da se predsjednik pojavio kao ''vaskrsli Hadži Kamil''. Nikada ranije Albanija nije bila predmet koordiniranog napada koji želi da posije užas u svakoj porodici, da uništi imidž zemlje, dostojanstvo u očima svijeta - rekao je Rama.

Opozicija neće učestovati na sutrašnjim lokalnim izborima, jer, izmeđi ostalog, traže Raminu ostavku i raspisivanje općih izbora.

U međuvremenu, u Albaniji su sve češći napadi na objekte u kojima su smještene izborne komisije i izborni materijal.

Nakon Bušata, Skadra, Vau te Dejesa, gdje je bio spaljen izborni materijal i povrijeđeno nekoliko policajaca, sinoć su bacani molotovljevi kokteli na objekat u kojem je smještena izborna komisija u Peškopeji, a demonstranti su se sukobili sa policijom u pokušaju da uđu u objekat.

Povrijeđen je jedan novinar i šest policajaca. Intervenirala je i specijalna policijska jedinica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.