REGION

Na Kosovu pozvali na mobilizaciju

Poslanik najutjecajnije opozicione DSK Arban Abraši zatražio je od poslanika da poduzmu korake kako bi Albancima u ove tri općine u Srbiji pružili sigurnost i podršku

Vanredna sjednica. Ilustracija

A. Ču. / Avaz.ba

1.7.2019

U Prištini se danas održala vanredna sjednica parlamenta Kosova čija je jedina tačka dnevnog reda situacija u kojoj žive Albanci općinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, a na kojoj poslanici tvrde da je njihov status pogoršan, zahtijevaju da oni imaju ista prava koja imaju Srbi na Kosovu i da Preševska dolina bude dio dijaloga Beograda i Prištine.

Poslanik iz redova vladajuće DPK, Nait Hasani je rekao, da su nakon posjete članovima Komisije za javnu upravu u tim općinama, informisani o svim zahtjevima Albanaca, prenosi Zeri.info, među kojima je i pravo na dokumente Kosova. 

On je rekao da Albanci u pomenute tri opštine imaju mogućnost slobodnog kretanja, ali da ni poslije 20 godina nemaju dokumente Prištine.

Hasani je rekao da je zahtjev Albanaca iz Preševa da treba da budu dio dijaloga Beograda i Prištine, ali je dodao da su to, prema njegovim riječima, politička pitanja koja se teško mogu realizirati.

Poslanik najutjecajnije opozicione DSK Arban Abraši zatražio je od poslanika da poduzmu korake kako bi Albancima u ove tri općine u Srbiji pružili sigurnost i podršku.

- Danas, Vlada Kosova i relevantne institucije treba da se mobilišu za kratkoročni i dugoročni plan. I ova inicijativa, trebamo početi danas u Skupštini, pozivajući izvršnu vlast da ispuni svoje obaveze, kao i da ih prevaziđe uzimanjem novih sistematskih inicijativa, podržavajući konkretan plan koji nadilazi vladine mandate i politike. Danas moramo da napravimo konkretne mehanizme i projekte, kao i dugoročne planove sa ljudima koji su odgovorni za njihovu realizaciju kako bi poboljšali živote Albanaca u Preševskoj dolini, kao i u očuvanju njihovog nacionalnog identiteta - rekao je Abraši.

Poslanik iz opozicionog pokreta Samoopredjeljenje, Ismailj Kurteši, tvrdi da su se životni uslovi za Albance koji žive u tim opštinama izuzetno pogoršali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.