PORUKE

Merkel: Čvrsto smo uz evropsku perspektivu zapadnog Balkana

EU sredinom juna odgodila odluku o pokretanju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Angela Merkel. AFP

Avaz.ba / RTCG

2.7.2019

Njemačka čvrsto stoji uz evropsku perspektivu zapadnog Balkana i podržava zemlje ovog regiona u njihovim reformskim naporima, saopćeno je "Pobjedi" iz kabineta kancelarke Angele Merkel na upit da prokomentiraju odluku Vijeća EU da odgodi pokretanje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. 

- Zbog kasnog objavljivanja izvještaja o zemljama, rok za odluku o otvaranju početnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom je bio kratak. Prije ove odluke savezna vlada mora dobiti i saglasnost Bundestaga - rečeno je u kabinetu Merkel, prenosi RTCG.

Evropska unija je sredinom juna odgodila odluku o pokretanju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Izgovor je bio "tehničke prirode" jer je Vijeće EU, kako se navodi u ministarskim zaključcima, "na raspolaganju imao ograničeno vrijeme za tako važno pitanje“.

Kao dodatni "izgovor" Brisel je iskoristio i kratak rok za zakazivanje zasjedanja Bundestaga, koji, prema njemačkim zakonima, mora da se izjasni o otvaranju pristupnih pregovora sa zemljama kandidatima, što će se desiti tek u septembru.

Zato su Skoplje i Tirana dobili novi termin - oktobar ove godine - kada će se članice EU izjasniti o tome hoće li ove zemlje početi pregovore.

U zaključcima Vijeća EU ponovljeno je da je Brisel "opredijeljen da nastavi proširenje i da je to ključna politika Unije".

Nisu samo Sjeverna Makedonija i Albanija izvukle "deblji kraj" nakon sjednice Vijeća.

I Crna Gora, koja, iako u povoljnijoj poziciji od susjeda kada je u pitanju proširenje, ostala je uskraćena za junsku međuvladinu konferenciju.

Nekoliko mjeseci ranije, postojao je optimizam da bi na ovoj sjednici Crna Gora mogla otvoriti jedino preostalo poglavlje u pregovorima, poglavlje osam koje se odnosi na konkurenciju.

Prema mišljenju nekih evropskih analitičara, priča o pristupanju EU država zapadnog Balkana umnogome zavisi ne samo od unutrašnjih reformi tih zemalja već i od budućih odnosa u Evropskom parlamentu i pregovora o čelnim ljudima u institucijama Evropske unije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.