STAVOVI

Han: Izostanak nagrade za napredak za zapadni Balkan može narušiti kredibilitet Unije

Han: Historijski napredak. Agencije

Avaz.ba

4.7.2019

Cijeli region zapadnog Balkana treba pratiti primjer Sjeverne Makedonije i ubrzati reforme, posebno u oblasti vladavine prava, poštovanja ljudskih prava i dobrog izvršavanja vlasti, rekao je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han (Johannes Hahn).

Na samitu zapadnog Balkana u poljskom gradu Poznanju Han je naglasio da EU mora poštovati svoja obećanja i nagraditi „zemlju koja je postigla historijski napredak“, ocjenjujući da će izostanak nagrade za objektivni napredak narušiti kredibilitet Unije.

- Stojim iza preporuke Evropske komisije za početak pregovora za učlanjenje s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i smatram da će Vijeće EU u oktobru potvrditi našu pozitivnu ocjenu. Obje zemlje su provele reforme, posebno u oblastima koje su istaknute u zaključcima na Vijeću u junu 2018. - kazao je Han.

Dodao je i da države zapadnog Balkana i narednih godina mogu računati na podršku EU u provođenju reformi putem programa IPA 3, za koji je u narednom periodu predviđeno povećanje sredstava za 13 posto.

Ministri zemalja zapadnog Balkana koje imaju aspiracije da postanu članice Evropske unije sastaju se s kolegama iz EU da bi razmotrili nivo integracionog procesa koji je izgubio zamah.

Ministrima vanjskih i unutrašnjih poslova koji učestvuju na samitu u petak će se pridružiti šefovi država ili vlada, među kojima i njemačka kancelarka Angela Merkel, britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) i predsjednik Poljske Andržej Duda (Andrzej).

Domaćin skupa Jacek Čaputovič, poljski ministar vanjskih poslova, izjavio je danas da bi integracija zapadnog Balkana u EU pojačala regionalnu stabilnost i razvoj, kao i da bi proširila vrijednosti Unije.

Berlinski proces je inicijativa koja podržava regionalnu saradnju zapadnog Balkana i dopunjuje politiku proširenja EU.

Pokrenula ga je Njemačka samitom u Berlinu 2014.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.