SEZONSKI POSLOVI

Hrvati očajni u potrazi za radnicima: Evo koliku plaću daju roštiljdžijama i kuharima

U oglasima na internetu koje objavljuju ugostitelji nude za 27 posto višu plaću od prosječne u turizmu, smještaj i tople obroke

Ugostitelji nude i dodatke na plaću za rad nedjeljom, praznicima, dvokratni rad.. Avaz

Piše: A. ČENGIĆ

4.7.2019

U jeku ljetne sezone, hrvatski ugostitelji muku muče jer nemaju dovoljno sezonskih radnika. Vlada Hrvatske prvo je odobrila 10.611 dozvola za rad u turizmu stranim radnicima, a potom povećala na 12.611, ali su sva mjesta ekspresno popunjena.  

Noćni rad

Hrvatski ugostitelji traže još minimalno hiljadu dozvola, jer, kako navode, primorani su zapošljavati strane radnike, jer su domaći otišli u Njemačku, Austriju, Francusku, Španiju...

Prema podacima Agencija za statistiku u BiH, prosječna plaća u ugostiteljstvu je 536 KM. Sve je manje iskusnih konobara i kuhara koji žele raditi za plaću u BiH kada u regionu mogu zaraditi i trostruko više.

To znaju i hrvatski ugostitelji. Tako u oglasima koje objavljuju nude za 27 posto višu plaću od prosječne hrvatske u turizmu, smještaj i tople obroke. Trude se da na sve moguće načine privuku radnike pa nude i dodatke na plaću za rad nedjeljom, praznicima, dvokratni rad i povremeni noćni rad.

Plaće u ugostiteljstvu u Hrvatskoj kreću se od 1.700 KM za konobare, dok je plaća za kuhare i do 2.800 maraka.

- Zaposlila sam tri kuhara i pet konobara iz BiH i jako sam zadovoljna njima. Početkom maja objavila sam konkurs, za deset mjesta prijavilo se troje iz Hrvatske, a na razgovor je došao samo jedan čovjek. Niko se ne javlja na oglase i jedini je spas da dovedemo nekog sa strane – rekla je za „Avaz“ Tamara Pajić, vlasnica jednog restorana na Hvaru, navodeći da su kod nje neto plaće 1.742 KM za pomoćne radnike u kuhinji, dok su za konobare 2.057 maraka.

Jedini spas

Na hrvatskoj internetskoj stranici Jooble.org otvoreno je više od 900 ponuda za sezonski rad, a između ostalog, hitno su potrebne i roštiljdžije, koje će biti plaćene i do 3.714 KM.

POTRAŽNJA  

je i za čistačicama, sobaricama, majstorima, čuvarima, spasiocima...

I Crna Gora traži radnike

Crna Gora već dvije godine također je u potrazi za radnicima u ugostiteljstvu, ali plaće nisu toliko visoke kao u Hrvatskoj. Raspon plaće za konobara kreće se od 1.000 do 2.000 KM. Neki, također, nude smještaj i hranu za svoje radnike.

Brojke


1.800 KM nude plaće konobarima

1.200 KM daju čistačicama

1.300 KM plaća sobaricama

536 KM prosječna plaća konobarima u BiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.