SAMIT

Zvaničnici Balkana uspostavljaju Institut za održive tehnologije jugoistočne Evrope

Riječ je o najsavremenijoj i najuspješnijoj metodi liječenja širokog spektra kancera

Sa današnjeg sastanka. Agencije

Srna

5.7.2019

U poljskom gradu Poznanju danas je tokom samita zvaničnika s Balkana potpisan Memorandum o okvirnoj saradnji u uspostavljanju Instituta za održive tehnologije jugoistočne Evrope.

Memorandum su potpisali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijeri Albanije Edi Rama, Bugarske Bojko Borisov, Crne Gore Duško Marković, Kosova Ramuš Haradinaj i Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Svrha Memoranduma je utvrđivanje okvira saradnje učesnica, posebno u dijelu pokretanja predstojeće faze realizacije SEEIIST projekta, odnosno faze studije dizajna.

Riječ je o velikoj istraživačkoj infrastrukturi, baziranoj na najsavremenijim tehnologijama, koja je potrebna regionu kako bi se podstaknule naučna izvrsnost, inovacije, mobilnost, internacionalizacija i transfer znanja, kao i razvoj komplementarnih tehnologija i smanjio odliv talenata, saopćeno je iz Vijeća ministara u tehničkom mandatu.

U saopćenju je navedeno da je mapiranjem zajedničkih regionalnih društvenih i ekonomskih izazova za SEEIIST projekt izabrana opcija "Hadronska kancer terapija i istraživanje u oblasti biomedicine pomoću protona i težih jona".

Riječ je o najsavremenijoj i najuspješnijoj metodi liječenja širokog spektra kancera, što SEEIIST čini jednim od odličnih primjera projekata "Nauka za društvo".

- Kako će 50 posto vremena biti posvećeno spomenutim istraživanjima, pomoću ovih novih instrumenata, projekt će biti jedinstven u svijetu. Procjena je da će ovom metodom biti tretirano 500 pacijenata godišnje, što je potreba regiona sa 20 miliona stanovnika, dok bi Institut pružio kapacitet za skoro 1.000 istraživača iz regije i Evrope - navedeno je u saopćenju.

Zbog multidisciplinarne prirode, projekt bi unaprijedio saradnju nauke, tehnologije i privrede i predstavljao platformu za usavršavanje naučnika, inžinjera i tehničara na osnovu transfera znanja i tehnologija iz evropskih centara, poput CERN-a. 

Osim toga, projekt bi trebalo da stimulira razvoj komplementarnih tehnologija, kao što su korištenje alternativnih izvora energije, razvoj naprednih digitalnih sistema i slično.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.