EX - YU

Srbiji pripala imovina SFRJ u Ženevi i Frankfurtu

Dvadeseti sastanak Mješovitog komiteta za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ održat će se 2020. u Sarajevu

Srbiji pripala imovina bivše SFRJ. Agencije

Avaz.ba

5.7.2019

Na sastanku predstavnika država sukcesora bivše SFRJ u Beogradu odlučeno je da Srbiji pripadnu objekti Stalne misije pri UN-u u Ženevi i Generalnog konzulata u Frankfurtu.

Srbiji su pripale ambasade i kuće u Harareu, glavnom gradu Zimbabvea, kao i rezidencije u Konakriju u Gvineji.

Sastanak je okončan usvajanjem Rezolucije, odnosno donošenjem niza konkretnih odluka po svim tačkama dnevnog reda, uključujući i raspodjelu jednog broja nepokretnosti bivše SFRJ, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Na sastanku su, također, u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije, izvršene izmjene i dopune liste iz dodatka aneksa B u smislu otpisa jednog broja nepokretnosti za koje je, nakon provjere imovinskopravnog i faktičkog statusa, nesumnjivo utvrđeno da nikad nisu bile ili više nisu u vlasništvu bivše SFRJ, ali i upisa novopronađene imovine bivše SFRJ, koja prethodno nije bila evidentirana.

Razmatrane su i mogućnosti fizičkih podjela velikih diplomatskih kompleksa u Braziliji, Nju Delhiju i Moskvi, kao i Adis Abebi.

Donesena je i odluka da se lista umjetničkih djela koja su se nalazila u diplomatsko-konzularnim predstavništvima bivše SFRJ i o čijem faktičkom stanju nema podataka, uputi Interpolu radi potrage i preduzimanja daljnjih mjera iz njihove nadležnosti.

Naredni, 20. sastanak Mješovitog komiteta za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ održat će se do kraja februara 2020. godine u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.