REGION

Dačića uplašio Rama: Ne smije uzvratiti, pa se dotakao teritorije Bosne i Hercegovine

Razmišlja o zajedničkoj vanjskoj politici Beograda i Banje Luke

Ivica Dačić i Edi Rama. Avaz.ba

Avaz.ba

5.7.2019

Izjava Edija Rame, premijera Albanije, da se Srbija ne treba osjećati ugroženo zbog  sporazuma Tirane i Prištine o zajedničkoj vanjskoj politici, naljutila je šefa srbijanske diplomatije Ivicu Dačića.

Zanimljivo je, međutim, da se Dačić, umjesto adekvatnog odgovora Albaniji, dotakao Bosne i Hercegovine, tačnije Banje Luke. On je kazao kako razmišlja da posluša savjet albanskog premijera pa da sutra ovo ministarstvo donese odluku o zajedničkoj vanjskoj politici Beograda i Banje Luke.

- Taj gest potvrdio bi da je i Srbija za to da u regionu treba prestati s "istim starim s.....a iz prošlosti i ići naprijed" - rekao je Dačić.

On smatra da Priština ne može samostalno voditi vanjsku politiku, kazavši da je "Kosovo sastavni dio Srbije".

- Prema tome, Rama je trebao s Beogradom postići taj sporazum i siguran sam da se on zbog toga ne bi osjećao uopće ugroženo, već da ide naprijed - rekao je Dačić.

Evidentno uplašen, Dačić je ipak kazao da ga ne zabrinjava Rama, nego to što međunarodna zajednica ne reagira "na očigledne pokušaje stvaranja velike Albanije".

- Taj plan i projekat više se i ne krije, niti je riječ o nekakvoj tajnoj zavjeri. Pokušaji njegove realizacije dešavaju se pred očima svih - ocijenio je Dačić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.