REAKCIJE

Ivica Dačić ustrajan u stavu o Kosovu: Bojko, ima da poštuješ stav EU, a ne držiš lekcije Borelu

Mi hoćemo dijalog s Prištinom, ali ne s taksama, one moraju biti ukinute da bi dijalog bio nastavljen, poručio je

Ivica Dačić. Arhiv

Agencije

6.7.2019

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić poručio je bugarskom premijeru Bojku Borisovu da poštuje stav Evropske unije po pitanju nezavisnosti Kosova, a ne da "drži lekcije" novoizabranom šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu (Josep Borel).

Reagirajući na izjavu Borisova da španski diplomata treba zastupati interese EU po pitanju nezavisnosti Kosova, a ne svoje zemlje, koja ne priznaje Kosovo, Dačić je rekao da stav Unije "nije da je Kosovo nezavisno".

Bojko, ima da poštuješ stav EU, a ne držiš lekcije Borelu. Na šta to liči, to je bezobrazluk. Najviše me nervira licemjerje, dosta mi je više toga. Da ne pričam da je dobio naše odlikovanje - kazao je Dačić. 

On je rekao i da SAD pripremaju papire s prijedlogom za rješenje kosovskog pitanja koje, između ostalog, podrazumijeva da Beograd prestane s akcijom lobiranja za povlačenje priznanja Kosova, a da Priština zauzvrat ukine takse na uvoz srpske robe. 

Ako Priština prestane s lobiranjem za nezavisnost, prestat ćemo i mi lobiranje za povlačenje priznanja, ali to se neće desiti. Oni hoće da mi nešto uradimo da bi Priština ukinula takse. Mi hoćemo dijalog, ali ne s taksama, one moraju biti ukinute da bi dijalog bio nastavljen - rekao je Dačić. 

Ocijenio je da se zvaničnici EU ponašaju kao "tibetanski mudraci" koji "stalno toleriraju" jednostrane akte i provokacije Prištine, čiji je cilj, kako je naveo, da "obezglave dijalog". 

Mi ne znamo šta je sljedeće što mogu da izmisle u Prištini da ne bi došlo do kompromisa, ali to što oni misle da im je sve dopušteno, to neka zaborave - rekao je Dačić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.