SUMANUTOST

Šešelj ponovo bulaznio na godišnjicu genocida

Po njemu je na današnji dan Vojska Republike Srpske "oslobodila" Srebrenicu

Šešelj: Karikaturalni profesor. Arhiv

A. ČULIĆ

11.7.2019

Vojislav Šešelj jeste profesor, ali i primjer kakve nebuloze mogu izgovoriti umni ljudi. Proizvode njegovog uma već godinama ozbiljan čovjek ne može shvatati ozbiljno.

Najpametnije je zapravo ne reagirati na idiotluke koje u svom nacionalističkom i šovinističkom zanosu odašilje, a upravo je jedan takav izrekao povodom 24. godišnjice srebreničkog genocida.

Čovjek koji je spao na nivo nedavnog "žustrog" sučeljavanja s priprostim nadriljekarom Miroljubom Petrovićem i koji se duhovno hrani gostujući po televizijama na koje ga pozivaju da blebeta u ulozi klovna, naglasio je da treba odati počast svim nevino stradalim, ali da u Srebrenici nije bilo genocida.

Jasno, mantra koju odavno vrti i čitav politički vrh Srbije, toneći sve dublje u svom poricanju.

- Podržavam odluku SO Srebrenica, koja organizira danas memorijalni skup, jer je tu dosta bilo i Srba i muslimana koji su stradali i ne treba razdvajati nevine žrtve kojih je u ovom ratu bilo, ali se te žrtve ne smiju izjednačavati sa ratnim zločincima - trabunjao je Šešelj.

Rekao je i da je na današnji dan Vojska Republike Srpske "oslobodila" Srebrenicu. Hrabra neka vojska nadmoćno se izborila protiv 8.372 goloruka šehida - e, 'alal vera, što bi rekli. 

- Ostali su za rat sposobni muškarci, oni su raspoređeni u pet brigada 28. pješadijske divizije i krenuli su u proboj ka Tuzli i tu je mnogo njih izginulo - rekao je Šešelj i ocijenio da Srebrenica sada služi za optuživanje srpskog naroda za genocid, a genocid ne mogu da izvrše pojedinci ili grupe ljudi. 

Iza njega uvijek stoji neka državna organizacija i to je ono s čim "ciljaju na Srbiju i cijeli srpski narod". 

- Ja se klanjam pred nevinim žrtvama, oni koji su zatvoreni u logore ne mogu da se strijeljaju bez suda i to je ratni zločin, ali nije genocid, jer je genocid zločin nad zločinima i velika je razlika - zaključio je Šešelj. 

Barem je rekao šta je genocid. Zločin nad zločinima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.