HRVATSKA

Svi detalji ubistva koje ledi krv: Kako je Smiljana likvidirala Jasminu da bi je mogla 19 godina držati u zamrzivaču

Ubila ju je s pet snažnih udaraca u glavu, najvjerojatnije na spavanju

Srnec: Tereti se da je ubila sestru. RTL

A. Ču. / Avaz.ba

13.7.2019

Smiljana Srnec imat će priliku pročitati optužnicu, vidjeti sve materijalne dokaze i iskaze svjedoka koji je terete da je tokom ljeta 2000. u kući u Palovcu ubila svoju sestru Jasminu, piše Jutarnji.hr.

Sve ove godine mučilo ju je hoće li ko otkriti da je to učinila baš ona. Naime, kada je spremala sestrino tijelo u zamrzivač, koristila je i gumene rukavice, ali se komad gumene rukavice odlomio na vrhu i ona je ostavila svoj potpis - otiske prstiju. Ostavila je i biološke tragove, a vještaci Centra za forenzička ispitivanja i vještačenja “Ivan Vučetić” dokazali su da su to njeni otisci prstiju i njen DNK. To je krunski dokaz protiv nje.

Kada je 16. februara ove godine u 12:06 sati Operativno-komunikacijski centar PU međimurske dobio dojavu da su Smiljanina kćerka Katarina i njen izvanbračni partner u kući našli leš nepoznate osobe, policija je krenula na uviđaj na kojem je bila i patologinja čakovečke bolnice dr. Andrina Kopjar.

U zamrzivaču su bile vrećice s mrkvom, ribom... Budući da je dio voća i povrća bio u metalnoj košari, tek kada su uklonili košaru, ukazao im se dio ljudskog tijela, pokriven prozirnim vrećicama s voćem i povrćem.

Ispod tijela u zamrzivaču bile su i vrećice sa zamrznutim iznutricama i s višnjama, koje su u zamrzivač stavljene 6. juna 2000. te dvije posude za zamrznutom hranom. Kriminalistički tehničari sve su fotografirali. Krenula je opsežna istraga koja je završena.

"Jutarnji list" rekonstruirao je šta je sve tužilaštvo prikupilo u prethodnih pet mjeseci i čime to tereti Smiljanu Srnec, majku troje djece, da je u ljeto 2000. u kući u Palovcu ubila sestru Jasminu. Osim materijalnih dokaza, tu su i neki iskazi svjedoka zbog kojih tužilaštvo ne dvoji da je Smiljana ubila svoju sestru Jasminu.

Rekonstrukcija

Ubila ju je s pet snažnih udaraca u glavu, najvjerovatnije na spavanju, ušicom sjekire ili nekim drugim predmetom, ugurala u zamrzivač, glavu joj zamotala u crnu najlonsku vreću, a vrat omotala najlonskom čarapom.

Ispod crne vreće u "Končarevom" zamrzivaču prvo je bila plavo-bijelo-zelena navlaka s cvjetnim uzorkom u koju je bio umotan i drugi dio tijela, a na njemu su bili tragovi krvi. Kada su policajci napokon otvorili zamrzivač koji se teško otvarao, jer guma je bila zalijepljena ljepilom, i kada su skinuli navlaku za pokrivač s tijela, glava 23-godišnje Jasmine bila je još jednom omotana u crnu najlonsku vreću koja je oko vrata zavezana najlonskom čarapom u čvor.

Osim navlake za pokrivač, za zamatanje sestrinog tijela koristila je i stolnjak. Svaku potkoljenicu omotala je u crnu najlonsku vreću i dodatno je zamotala najlonskom čarapom te sve opet zavezala u čvor.

Tokom istrage ispitano je pet policajaca i policajki vezano uz provjeru postupanja po prijavi nestanka Jasmine Dominić. I policajci, ali i neki drugi svjedoci, primijetili su da je Smiljana bila ljubomorna na sestru. Neki svjedoci potvrdili su i da je Smiljana kockala, a uz Jasminu se nisu vezale nikakve afere niti problemi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.