IZBORNA SKUPŠTINA

Boris Milošević umjesto Pupovca na čelu Srpskog narodnog vijeća

Dragana Jeckov i Aneta Vladimirov zamjenice čelnika SNV-a

Milorad Pupovac i Boris Milošević. Večernji.hr

Avaz.ba / Fena

13.7.2019

Novi predsjednik Srpskog narodnog vijeća je Boris Milošević, dok je Milorad Pupovac, koji je od osnivanja, odnosno 22 godine bio na čelu te krovne organizacije Srba u Hrvatskoj, sada predsjednik Savjeta SNV-a, odlučeno je danas na izbornoj skupštini ovog Vijeća, objavio je profesor na Zagrebačkom sveučilištu i član SNV-a Dejan Jović.


Za Miloševićeve zamjenice izabrane su Dragana Jeckov, saborska zastupnica SDSS-a i Aneta Vladimirov, voditeljica Odjela za kulturu SNV-a. 

U uvodnom govoru Milorad Pupovac je naglasio da su za SNV-om i srpskom zajednicom četiri turbulentne godine. 

- To su bile među najturbulentnijim godinama u poslijeratnoj historiji srpske zajednice, a karakterizirale su ih financijska nestabilnost i pokušaji dezintegracije SNV-a, SDSS-a, "Prosvjete" i drugih srpskih institucija. Bio je vidljiv utjecaj ljudi iz drugih političkih stranaka na predstavnike Srba u Hrvatskoj. Imali smo ozbiljne finansijske teškoće, ali smo naišli na razumijevanje u Srbiji, čije nam vlasti daju kontinuiranu podršku, čineći naše organizacije sigurnijim i stabilnijim - rekao je Pupovac. 

U svojoj viziji razvoja pod nazivom "Da budemo svoji", Milošević je naveo četiri prioriteta. 

Prvi je unapređenje aktivnosti SNV-a, kao i očuvanje aktivnosti koje su se pokazale dobrima.

- Važna je i kultura sjećanja jer su od zaborava sačuvana brojna stratišta. Kako bi izgledala komemoracija u Jasenovcu bez SNV-a? Izgledala bi kao ona državna, bez dostojanstva - rekao je Milošević. 

Drugi prioritet je reorganizacija centralnog ureda SNV-a i njegovih odjela, a treći ostvarivanje daljnjih ciljeva, pri čemu bi se finansijska sredstva, osim iz budžeta osiguravala i preko projekata. 

Četvrto je saradnja s vijećima na terenu, kao i s bratskim organizacijama kroz projekte i druge zajedničke aktivnosti.

- Moramo se zajedno boriti protiv onih koji nam žele doći glave. Nećemo pognuti glavu jer je doprinos Srba u Hrvatskoj nemjerljiv i neporeciv. Mi smo ranjena zajednica; ima nas 400.000 manje u odnosu na 1991. Borit ćemo se za svoja prava, pojedinačnu i kolektivnu ravnopravnost, kao i za društvo jednakih - zaključio je Milošević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.