REGIJA

Srbija dočekuje Makrona, Vučić ga vodi u šetnju Kalemegdanom, Dačić će mu pjevati Šanzelize

Bit će razgovora i o Kosovu

Francuski predsjednik Emanuel Makron. Agencije

N. Če. / Avaz.ba

15.7.2019

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) boravit će danas i sutra u Srbiji, kao gost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Kako je najavljivano, glavna tema razgovora bit će evropske integracije.

Makron će sa svojom delegacijom sletjeti na aerodrom "Nikola Tesla" nešto posle 15 sati, uz pratnju aviona Vojske Srbije. Kako je saopćeno iz kabineta predsjednika Srbije, Makron će se obratiti medijima i građanima na Kalemegdanu kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj. Neki srbijanski mediji navode kako će šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić, koji nerijetko pjeva na večeri sa visokim zvanicama, Makronu zapjevati Šanzelize (Jelisejska polja).  

Dok tamošnji mediji ocjenjuju da Makron dolazi da pokaže kako je Pariz i dalje značajan igrač na svjetskoj političkoj i sigurnosnoj sceni, navodeći kako Beograd Makrona dočekuje u svjetlu njegove nedavne, ne baš optimističke poruke da ne podupire proširenje Evropske unije, dok ona ne dosegne unutrašnju konsolidaciju,  u Elizejskoj palači ističu kako Makron u Beograd dolazi s porukom da je Srbiji mjesto u Evropskoj uniji i da Francuska podržava proces približavanja Srbije evropskim integracijama. 

Jedna od tema na dnevnom redu susreta predsjednika Srbije i Francuske bit će i problem Kosova, a beogradski mediji navode kako službenom Parizu ne smeta eventualna razmjena teritorija ili promjena linije razgraničenja ukoliko se Beograd i Priština o tome dogovore i to prihvate svi u regiji, navode beogradski mediji pozivajući se na izvore iz Elizejske palače. 

Posjetu francuskog predsjednika Srbiji pratit će još nekoliko bilateralnih detalja, među kojima je činjenica da je Makron trebao posjetiti Srbiju još u decembru prošle godine, ali su dolazak u Beograd odložili protesta  "žutih prsluka" širom Francuske.

Mediji u Beogradu i Parizu naglašavaju kako je posjeat predsjednika Makrona prva posjeta jednog francuskog predsjednika Srbiji od vremena Žaka Širaka (Jacques Chirac) 2001. godine.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.