OTVORENO PISMO

''Human Rights Watch'': Hrvatska mora prestati vraćati migrante u BiH

Zagreb mora prestati s nezakonitim vraćanjima i nasiljem protiv migranata na granici, kazala je Lidija Gal

Grabar-Kitarović: Priznala praksu. Arhiv

G. M.

15.7.2019

Hrvatska treba odmah prestati s grupnim vraćanjem migranata i tražilaca azila u Bosnu i Hercegovinu, što se u nekim slučajevima dešava uz upotrebu sile, navodi se u otvorenom pismu koje je „Human Rights Watch“ danas uputio hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Nedavno priznanje predsjednice u intervjuu za švicarsku televiziju da su hrvatski policajci vraćali migrante zahtijeva istragu nadležnih organa, a oni koji su počinili nezakonite akte moraju odgovarati, navode iz HRW-a.

„Human Rights Watch“ i druge nevladine organizacije, uključujući UNHRC i Vijeće Evrope, ranije su izražavali zabrinutost zbog vraćanja migranata i nasilja koje je počinila hrvatska granična policija na granici s BiH. Hrvatske vlasti su negirale optužbe.

- Zagreb mora prestati s nezakonitim vraćanjima i nasiljem protiv migranata na granici – kazala je Lidija Gal (Lydia Gall), istraživač za Balkan i Istočnu Evropu u HRW-u.

Dodala je da su hrvatski granični dužnosnici maltretirali stotine, možda hiljade, migranata i tražitelja azila, koji zaslužuju obeštećenje i pravdu.

„Human Rights Watch“ je u decembru prošle godine objavio da su hrvatski graničari priveli migrante na teritoriji Hrvatske i nezakonito ih vratili u BiH.

U nekim slučajevima je korištena sila - tukli su ljude šakama, udarali ih i tjerali da prelaze ledene potoke. U nekim slučajevima nasilje je usmjereno protiv žena i djece.

Vlada je negirala sve optužbe koje se tiču grupnog vraćanja i nasilja.


Otvoreno pismo na stranici HRW-a. Print screen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.