HRVATSKA

Vraća li se Tomislav Karamarko na političku scenu i hoće li na crtu Andreju Plenkoviću

Bivši član HDZ-a ohrabren odlukom Ustavnog suda

Tomislav Karamarko i Andrej Plenković. Avaz

Avaz.ba / Jutarnji list

15.7.2019

Ustavni sud Hrvatske utvrdio je da su prava Tomislava Karamarka povrijedili upravni sudovi koji nisu jasno objasnili zbog čega su potvrdili odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je u junu 2016. godine utvrdilo da je Karamarko bio u sukobu interesa. 

Iako, odluka nije poništena, Karamarko smatra kako je ovo dokaz da nije bio u sukobu interesa i da se pokazalo kako se bez valjanog razloga morao povući s vlasti. 

Ovom pravednom presudom Ustavnog suda rješenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa glede mog slučaja postalo je nevjerodostojno, postalo je nepravomoćno, čime su načelno prestali egzistirati svi formalni razlozi zbog kojih sam bio prisiljen dati ostavke na sve političke dužnosti. Bit ću potpuno miran i sretan tek kada niži Upravni sud na ponovljenom ročištu donese pravorijek u pravednom i poštenom procesu koje mi jamči Ustav RH - napisao je Karamarko na svom Facebook profilu. 

Na kraju statusa, dodao je i: “Do novih pobjeda za Hrvatsku!”

Prema pisanju hrvatskih medija, poruku Karamarka u HDZ-u tumače kao njegovu najavu "pokušaja povratka u visoku politiku", a to se, kako dalje navode, podudara i sa - zasad neslužbenim - informacijama da bi Tomislav Karamarko u avgustu, nakon proslave ''Oluje'', mogao najaviti svoje uključivanje u proces unutarstranačkih izbora na kojim će se iduće godine birati kompletno novo vodstvo stranke, pa i novi predsjednik HDZ-a. 

- Znam da Karamarko ima takve ambicije, ali, koliko mi je poznato, on još nije prelomio hoće li sudjelovati na unutarstranačkim izborima. Ovakvim porukama, najavama “novih pobjeda za Hrvatsku”, Karamarko želi ostati u igri, želi s jedne strane i provocirati, ali prvenstveno testirati kakvo je raspoloženje članstva HDZ-a, tačnije kakve su njegove šanse da se vrati u sam vrh politike. Meni se čini da su njegove šanse jako male i da se na koncu zbog toga Karamarko neće kandidirati na unutarstranačkim izborima - tvrdi izvor iz HDZ-a. 

Navodno, još nekoliko pojedinaca vladajuće stranke u Hrvatskoj, smatra da bi se Karamarko silno želio vratiti u vrh politike, ali da mu okolnosti ne idu naruku. 

- Nema on više puno ljudi u stranci koji bi ga podržali u tom smislu. Osim toga, mislim da bi najveću korist od Karamarkove kandidature imao upravo aktualni predsjednik Andrej Plenković - tvrdi sagovornik "Jutarnjeg lista".

Unutarstranački izbori u HDZ-u održat će se početkom naredne godine, a aktuelni predsjednik Andrej Plenković mogao bi imati više kandidata. Neka od imena koja se spominju kao moguća na listi kandidata za čelnika HDZ-a su Davor Ivo Stier, Miro Kovač i Milijan Brkić.

Unutar stranke već duže vrijeme vlada nezadovoljstvo, a neki članovi smatraju kako s Plenkovićem na čelu HDZ-a ne može pobijediti na parlamentarnim izborima ujesen 2020. godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.