SRBIJA

Emanuel Makron u Beogradu: Razgovor sa Vučićem trajao duže od planiranog

Najavljeno je potpisivanje više od 20 sporazuma i ugovora o saradnji u raznim oblastima, uključujući i ekonomsku i vojnu

Makron i Vučić jačaju saradnju. Predsjedništvo Srbije

G. M.

15.7.2019

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

Najavljeno je potpisivanje više od 20 sporazuma i ugovora o saradnji u raznim oblastima, uključujući i ekonomsku i vojnu. 

Makron je na početku dvodnevne posjete ranije danas na aerodromu "Nikola Tesla" izjavio da je došao u Beograd da "okrene novu stranu", potvrdi prijateljstvo i gradi nova partnerstva sa Srbijom. 

- Danas smo imali dug razgovor u četiri oka, mislim da nikada nisam toliko s nekim razgovarao, toliko otvoreno i iskreno. Iznio sam sve naše probleme, saslušao sam njega. Govorili smo o "kosovskom čvoru". Razgovarali smo toliko dugo da mislim da nema teme koju nismo dotakli. Zamolio sam predsjednika da nam pomogne u rješavanju kosovske krize, ali i o evrointegracijama - rekao je Vučić.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da je sretan što je danas u Beogradu, istakavši da je poslije 18 godina jedan francuski šef države u srpskoj prijestonici.




Makron po slijetanju u Beograd. AFP

Podsjetimo, francuski predsjednik u dvodnevnu posjetu Srbiji doputovao je danas popodne.

Oko pet minuta nakon slijetanja predsjedničkog aviona, francuski lider je izašao iz letjelice.

Dočekao ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, s kojim se pozdravio. Nakon toga, francuski predsjednik se poslužio pogačom i solju.  

- Velika mi je čast što ste danas ovdje, na kapiji Srbije. Želim da kažem da je ovo tek početak naše saradnje, da zahvalim Vama na vjeri u Srbiju, što ste poticali Vaše investitore da ulažu u Srbiju. Ponosan sam na to što mogu da Vas danas i sutra ugostim. Očekivali smo Vašu posjetu, uvjeren sam da će naše prijateljstvo dostići one granice koje smo imali nekada - rekao je Vučić.

Crveni tepih za francuskog predsjednika. AFP

U Beogradu je počeo sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron)i spomen-ploču na aerodromu, označivši tako početak saradnje s koncesionarom aerodroma "Nikola Tesla", francuske firme "Vinci".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.