REGIJA

Pendarovski: EU mora biti odlučnija po pitanju proširenja

Ispunili smo sve što su tražili od nas i sada je na Evropi da ispuni ono što je obećala

Stevo Pendarovski zabrinut za EU put Sjeverne Makedonije. Agencije

Fena

16.7.2019

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je kako nije zadovoljan brzinom kojom zemlje zapadnog Balkana idu prema članstvu u EU ocjenivši da EU mora biti odlučnija po pitanju njezinog proširenja.

- Nadam se da će proces proširenja ići brže. Koja je to poruka za nas u Sjevernoj Makedoniji koji još nismo počeli pregovare o proširenju, ako Crna Gora pregovara sedam godina i još nema svjetla na kraju tunela. Što da ja kažem mojim građanima u Sjevernoj Makedoniji koliko će ovo trajati, 15 do 20 godina - kazao je Pendarovski za RTCG.

Iako se očekivalo da će Sjeverna Makedonija i Albanija na sastanku čelnika zemalja EU koji je održan sredinom juna u Luksemburgu dobiti datum početka pregovora, ta odluka je odgođena za oktobar zbog podijeljenosti u EU oko tog pitanja.

- Evropsko vijeće će se vratiti na ovo pitanje da bi došlo do jasne odluke što je prije moguće i najkasnije do oktobra ove godine - naveli su ministri vanjskih poslova zemalja EU u zaključcima usvojenim na sastanku u Luksemburgu.

Za predsjednika Sjeverne Makedonije, nakon svih poruka koje u posljednje vrijeme stižu iz Brisela, evropska perspektiva zapadnog Balkana je zamagljena, a put prema evropskoj porodici spor i neizvjestan.

 - Ispunili smo sve što su tražili od nas, uključujući i teške kompromise i sada je na Evropi da ispuni ono što je obećala - poručio je Pendarovski.

On je također kazao da je veoma zadovoljan odnosima i saradnjom Skoplja i Podgorice, te je zahvalio Crnoj Gori na pomoći koju je pružila njegovoj zemlji na putu prema budućem članstvu u NATO-u.

Sjeverna Makedonija, kako je ranije najavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, mogla bi na Samitu NATO-a u Londonu 4. decembra postati 30. članica tog vojnog saveza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.