REGION

Sjedinjene Američke Države se uključuju u dijalog Srbije i Kosova

Čeka se povratak pregovorima Beograda i Prištine

Aleksandar Vučić i Hašim Tači. Avaz

Avaz.ba

18.7.2019

Sjedinjene Američke Države uključit će se u proces dijaloga između Srbije i Kosova nakon što obje strane izraze spremnost za vraćanje pregovorima, potvrdio je Filip Riker (Philip Reeker), vršilac dužnosti zamjenika državnog sekretara SAD zadužen za Evropu i Euroaziju, prenosi Glas Amerike. 

Kako je potvrdio, o tome je već razgovarao s državnim sekretarom Majkom Pompeom (Mike), jer Amerika želi vidjeti pomak. 

Ali to ne to možemo uraditi umjesto vas. Kosovo i Srbija trebaju zajedno odlučiti o tome da su spremni vratiti se dijalogu. Mi blisko surađujemo s partnerima u Evropskoj uniji. Ja sam bio uključen u ranu fazu dijaloga koja je vodila ka Briselskom sporazumu, za koji mislim da je napravio veliku razliku u funkcioniranju života, uspostavljanju tempa i smanjenju tenzija u regiji u proteklih pet godina - kazao je Riker. 

Trenutno najviši zvaničnik u Stejt departmentu koji je zadužen za Balkan je rekao kako vjeruje da na obje strane "postoji volja" za pronalazak rješenja i tako doprinese stabilnosti i prosperitetu zapadnog Balkana, prenosi Glas Amerike.

- Ohrabrujem i Srbiju i Kosovo da nađu način i vrate se pregovorima, a imat će punu podršku SAD i naših partnera u Evropi da kroz dijalog dođu do konačnog sporazuma. Znam da to mogu - rekao je Riker u Atlantskom vijeću u Vašingtonu.

On je kao model za rješavanje pitanja u regiji "koja stoljećima nisu mogla biti riješena" naveo lidere Grčke i Sjeverne Makedonije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.