REGION

Slovenci i dalje traže evropske graničare na liniji razdvajanja BiH i Hrvatske

Njemačka i Francuska nisu uspjele postići sporazum s drugim članicama EU

Problem vanjska granica EU. Arhiv

Agencije

19.7.2019

Slovenski zvaničnici i dalje traže Frontex na granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Ministar unutrašnjih poslova Slovenije, Boštjan Poklukar spomenuo je tu mogućnost radi suzbijanja ilegalnih migracija.

On se na marginama sastanka evropskih ministara unutrašnjih poslova EU sastao s italijanskim kolegom Mateom Salvinijem (Matteom) s kojim je razgovarao o migracijama i stanju na zapadnom Balkanu, objavio je slovenski MUP na svojim internet stranicama. 

- Oba su se ministra složila da problem nije granica Slovenije i Italije nego vanjska granica EU koju treba još bolje zaštititi - stoji u priopćenju.

Kako je preneseno, ministri su izrazili spremnost da pomognu Hrvatskoj ako ona ocijeni da joj je pomoć potrebna, a Poklukar je u razgovoru spomenuo i moguće upućivanje agencije Frontex na granicu s BiH. 

Poklukar je Salviniju rekao kako je zatvaranje granice sa Slovenijom zbog ilegalnih migracija nepotrebno i nema uporišta u situaciji na granici, istakavši da bi svako zaoštravanje graničnog režima na granici te dvije zemlje, bilo upletanje u svakodnevni život ljudi uz granicu, podsjetivši da je to i u historiji imalo negativne posljedice. 

EU bez dogovora o redistribuciji migranata

Inače, Njemačka i Francuska nisu uspjele postići sporazum s drugim članicama Evropske unije o mehanizmu kojim bi se rasporedili tražitelji azila spašeni na Mediteranu, čime bi se pomoglo Italiji koja se teško nosi s velikim brojem dolazaka.

Francuski ministar unutarnjih poslova Kristof Kastaner (Christophe Castaner) otkrio je kako su neki ministri odbili primiti migrante, drugi pozvali na veću solidarnosti, a treći izrazili zabrinutost o davanju poticaja migrantima da krenu na opasan put preko mora.

Italija je dosad primila najviše migranata s mora, međutim, vlada u Rimu prošle godine je tome stala na kraj, zabranivši spasilačkim brodovima pristup lukama i zahtijevajući od drugih članica da dijele sudbinu Italije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.