REGION Štitili su ljude i borili se protiv neprijatelja

Tači i Veselji reagirali povodom poziva Haga upućenog nekadašnjim pripadnicima OVK

Vratit će se nevini i ponosni

Avaz.ba
20.07.2019 23:21

Kadri Veselji i Hašim Tači

Foto: V. Kryeziu / Kossev

Predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) i Kadri Veselji (Veseli), predsjednik kosovske skupštine reagirali su danas povodom poziva Specijalnog suda upućenih nekolicini bivših pripadnika OVK. 

Na svom Facebook profilu, Tači je napisao kako je borba "OVK bila i da će zauvijek ostati čista i pravedna" te da su Jakup Krasnići (Krasniq) i drugi koji su pozvani od strane Specijalnog suda "štitili narod tako što su se borili protiv neprijatelja do oslobođenja zemlje". 

- Borba Oslobodilačke vojske Kosova je bila i ostat će zauvijek čista i poštena. Nijedan sud, ni lokalni, ni međunarodni, ne mogu da je uprljaju. Jakup Krasnići i drugi članovi glavnog stožera, zapovjednici i vojnici koji su pozvani od strane Specijalnog suda, štitili su  ljude i borili se protiv neprijatelja sve do oslobođenja naše zemlje. Kao predsjednik zemlje, kao drug, cijenim spremnost svih da sarađuju s pravosuđem - naveo je Tači te dodao kako se takvom saradnjom pomaže otkrivanje istine.

Predsjednik skupštine Kosova Kadri Veselji ocijenio je da su pozivi iz Specijalnog suda u Hagu za bivšeg portparola OVK Jakupa Krasnićija i bivšeg člana Vrhovnog štaba Sokolja Bašotu (Bashota) udarac za OVK i "njenu borbu". 

Veselji je naveo kako je "sa žaljenjem" primio vijest o pozivu za Krasnićija, nakon što su prethodno pozvani bivši načelnik štaba OVK Bislim Zurapi, bivši komandant Operativne zone Dukađini Ramuš Haradinaj i nekadašnji pripadnik OVK Sokolj Bašot.

- Ovo je udarac za moje drugove, OVK i našu borbu, ali siguran sam da ćemo i ovaj izazov zajedno prevazići sa hrabrošću i ojačati od njega - napisao je Veselji na svom Facebook profilu. 

On je naveo kako je uvjeren da će se oni vratiti nevini i ponosni, "jer je pravo bilo i ostaje na njihovoj strani". 

NA VRH