REGION Premijer u ostavci oglasio se na Facebooku

Haradinaj: Hvala vam za podršku, nema "Dodikove republike na Kosovu"

Uoči odlaska u Hag

Avaz.ba
22.07.2019 12:08

Ramuš Haradinaj

Foto: Arhiv

Ramuš Haradinaj, koji je u petak podnio ostavku na funkciju premijera Kosova, oglasio se danas na Facebooku, nakon što je pozvan da da iskaz pred Specijalnim sudom u Hagu, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine.

On je naveo kako je u jednom od ranijih postupaka pred ovim sudom pozvan 21. jula, dan prije nego je Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povrijedila međunarodno pravo. Sud je tim stavom, 22. jula 2010. godine, odgovorio na ranije postavljeno pitanje Generalne skupštine UN-a je li jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom.

- Ova historijska odluka za državu potvrdila je temelje naše nezavisnosti, suverenitet i teritorijalni integritet. Slučajnost, jedan dan prije odluke, 21. jula pozvan sam u Hag, u drugom sudskom procesu. Danas, kada sam opet pozvan u Hag, na ovu devetu godišnjicu, Kosovo je jače nego ikad, kao nezavisna, suverena, demokratska, jedinstvena, nedjeljiva i država posvećena euroatlantskom putu - napisao je Haradinaj. 

Samo nekoliko minuta nakon ove objave, Haradinaj se ponovo oglasio na društvenoj mreži zahvalivši svima što su uz njega ovih dana. 

- Nikad se nisam osjećao sam! Priznanje tržišta, a ne podjela Kosova niti Dodikova republika na Kosovu - napisao je Haradinaj. 

Komentari

NA VRH